Planetă "ascunsă" la marginea sistemului nostru solar ar putea fi de cinci ori mai mare decât Pământul

Planetă
Planetă (NASA)

O planetă uriaşă care nu a fost văzută niciodată de astronomi ar putea fi ascunsă, aproape invizibil, la marginile întunecate ale sistemului nostru solar, cred unii oameni de ştiinţă, potrivit Yahoo News.

Până în 1846, astronomii au identificat toate cele opt planete principale şi de atunci au descoperit alte câteva "planete pitice", inclusiv Pluto.

Dar se caută în continuare o misterioasă "planetă", despre care se crede că se află mult dincolo de Neptun, în sistemul nostru solar, a declarat Sara Webb, expert în spaţiu.

Se afirmă că există multe dovezi privind existenţa acestei planete - despre care se crede că se află la o distanţă de 20 de ori mai departe de Soare decât Neptun - dar este posibil ca aceasta să fie imposibil de observat cu tehnologia actuală.

Planeta gigantică ascunsă ar fi de 10 ori mai mare decât Pământul şi s-ar afla pe o orbită care are nevoie de 10.000 sau 20.000 de ani pentru a face o rotaţie în jurul Soarelui.

Scriind în The Conversation, Webb, de la Universitatea Swinburne din Australia, a declarat: "Există un motiv întemeiat pentru care astronomii petrec multe sute de ore încercând să localizeze o a noua planetă, cunoscută şi sub numele de Planeta Nouă sau Planeta X. Şi asta pentru că sistemul solar, aşa cum îl cunoaştem, nu prea are sens fără ea.

Prin înţelegerea noastră, în ceea ce priveşte atracţia gravitaţională obţinem cel mai mare indiciu pentru o posibilă nouă planetă."

"Când ne uităm la obiecte foarte îndepărtate, cum ar fi planetele pitice de dincolo de Pluto, observăm că orbitele lor au o formă neaşteptată. Ele se deplasează pe orbite eliptice (de formă ovală) foarte mari, sunt grupate împreună şi există pe o pantă în comparaţie cu restul sistemului solar."

"Atunci când astronomii folosesc un computer pentru a modela ce forţe gravitaţionale sunt necesare pentru ca aceste obiecte să se mişte astfel, ei descoperă că ar fi fost nevoie de o planetă cu o masă de cel puţin 10 ori mai mare decât cea a Pământului pentru a provoca acest lucru."

Anterior, un om de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) a sugerat că planeta nouă există şi ar putea fi de cinci ori mai mare decât Pământul.

Profesorul Konstantin Batygin a afirmat: "Cu o masă de cinci ori decât cea a Pământului, este probabil ca planeta nouă să amintească foarte mult de un super-Pământ extrasolar tipic".

Super-Pământurile sunt corpuri stâncoase, precum planeta noastră, dar mult, mult mai mari.

Probabil că planeta este extrem de slabă, deoarece se află atât de departe de Soare, încât ar putea trece până la 1.000 de ani până când planeta va fi observată.

Alţi cercetători cred că, în schimb, ar putea exista un disc imens de obiecte îngheţate.

Ea a spus că există provocări unice în ceea ce priveşte reperarea acestui obiect uriaş.

"Avem doar mici vizionări în nopţi în care condiţiile trebuie să fie perfecte. Mai exact, trebuie să aşteptăm o noapte fără lună şi în care locaţia din care observăm să fie orientată spre partea potrivită a cerului.

În următorul deceniu, vor fi construite noi telescoape şi vor începe noi cercetări ale cerului. Acestea ar putea să ne ofere ocazia de a dovedi sau a infirma existenţa celei de-a noua planete", a adăugat aceasta.