Ping An, cel mai mare asigurator asiatic, lovit de şocul Evergrande

(STR / AFP / Getty Images)

Prăbuşirea din Evergrande a lovit companii imobiliare cunoscute (una dintre acestea, Sinic Holdings, prăbuşită cu 87% în câteva minute de tranzacţionare, după care aceasta a fost oprită) şi băncile expuse dezvoltatorului imobiliar (conform raportului există peste 120), contagiunea răspândindu-se la mărfurile legate direct de sectorul imobiliar din China (cum ar fi minereul de fier, care a scăzut cu 10%), precum şi valute ale ţărilor cu cantităţi mari de mărfuri, precum şi un declin ameninţător al celui mai mare asigurator din Asia Pacific, Ping An, care a scăzut cu 3%, suplimentar faţă de o scădere de 5% vineri.

Vânzarea a avut loc chiar dacă Ping An a emis, vineri, o declaraţie în care menţiona că fondurile sale de asigurări au „expunere zero” la prăbuşirea eventuală a Evergrande şi a altor companii imobiliare „la care piaţa a fost atentă”. Potrivit Bloomberg Intelligence, proprietăţile imobiliare reprezintă aproximativ 4,9% din investiţiile Ping An Insurance, comparativ cu o medie de 3,2% pentru celelalte firme din domeniu.

"Pentru întreprinderile imobiliare la care piaţa a fost atentă, fondurile de asigurări Ping An au expunere zero, nici capitaluri proprii sau datorii, inclusiv China Evergrande", a afirmat Ping An într-o declaraţie în care se grăbea să-i liniştească pe investitori.

Deşi este posibil să nu aibă expunere, Ping An are o expunere de 63,1 miliarde RMB sau 9,8 miliarde USD la acţiunile imobiliare chineze în cele 3,8 trilioane RMN (590 miliarde USD) fonduri de asigurare şi a avut pierderi de 3,2 miliarde USD în prima jumătate a anului, după căderea unui alt dezvoltator, China Fortune Land Development.

Asiguratorul este, de asemenea, liderul comitetului creditorilor pentru China Fortune Land, specializată în parcurile industriale din provincia Hebei şi a înregistrat probleme din cauza întârzierilor la plată ale guvernului local. Unul dintre consilierii săi de restructurare, Admiralty Harbour Capital, a fost angajat de Evergrande în această săptămână.

Într-un moment în care orice afiliaţi ai Evergrande sunt imediat consideraţi toxici, situaţia gigantului Ping An demonstrează cât de acută şi răspândită ar putea deveni panica pe pieţele din China dacă Beijingul nu va interveni.

„Mă aştept ca multe instituţii financiare să fie afectate de îngrijorările” legate de Evergrande, a declarat Zhou Chuanyi, analist la Lucror Analytics, cu sediul în Singapore, citat de Zerohedge.

Deocamdată nu este clar cât de departe se va răspândi contagiunea, deşi, dacă Beijingul refuză cu încăpăţânare să intervină, este probabil ca turbulenţa să crească, pe măsură ce pieţele de capital încearcă să forţeze mâna Beijingului, pentru a face imposibil ca Partidul Comunist Chinez să tolereze căderile în continuare, de frica tulburărilor sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie