Problemele gigantului Evergrande lovesc pieţele din Hong Kong

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Efectele produse de gigantul imobiliar chinez Evergrande, care are probleme de incapacitate de plată, au început în cele din urmă să afecteze pieţele asiatice.

Luni dimineaţă, în Hong Kong, unde Evergrande - pe cale să intre în default - s-a prăbuşit cu încă 13% în această dimineaţă şi este pe cale să închidă la cea mai mică capitalizare de piaţă dintotdeauna.

Afiliaţii companiei Evergrande din sectorul de dezvoltare imobiliară, cum ar fi New World Development şi Sun Kung Kai Properties, au scăzut cu peste 8%, iar Sunac China şi CK Asset au scăzut cu peste 7%. Indicele imobiliar Hang Seng s-a prăbuşit cu peste 6%, cea mai mare scădere din 2020, oprindu-se la cel mai scăzut nivel din 2016, potrivit Zerohedge.

 width=

Contagiunea pare că se răspândeşte rapid, cuprinzând chiar sectoarele presupus imune la problemele pieţei imobiliare ale Chinei, cum ar fi indexul Hang Seng Tech, care a scăzut cu până la 2,7%.

Evergrande are de făcut o plată de 83,5 milioane USD pe 23 septembrie pentru obligaţiunile sale offshore pentru martie 2022, iar apoi are o altă plată a dobânzii de 47,5 milioane USD pe 29 septembrie pentru martie 2024. Gigantul este, de asemenea, programat să plătească luni dobânzi pentru împrumuturile bancare, cu o perioadă de graţie de o zi.

Cu alte cuvinte, în cazul în care nu reuşeşte să aranjeze o extensie, ar putea fi în default din punct de vedere tehnic, de marţi.

Autorităţile chineze au avertizat deja creditorii majori să nu se aştepte la un bailout sau o preluare a datoriilor.

Alte sectoare sunt afectate, de asemenea, cum ar fi Ping An Insurance, cel mai mare asigurator din China ca valoare de piaţă, care a scăzut cu 7,3% în Hong Kong.

„Investitorii ar putea fi îngrijoraţi de afectarea unor nume extrem de mari, astfel încât nu le mai pasă de evaluări zilele acestea”, a declarat Philip Tse, şeful Hong Kong & China Property Research la Bocom Internaţional Holdings Co Ltd.

Analistul Hui Shan de la China Goldman a publicat duminică o notă, în care a abordat riscurile în creştere de pe piaţa imobiliară chineză, opinând că inclusiv dacă dezastrul Evergrande nu ar fi avut loc, „piaţa de locuinţe” a scăzut brusc în iulie şi a slăbit în continuare în august „în mare parte ca răspuns la reformele structurale ale Chinei în sectorul imobiliar (cum ar fi regulamentul de „3 Linii Roşii”). În acelaşi timp, „îngrijorările cu privire la Evergrande cresc şi apar semne ale dificultăţilor de finanţare care se răspândesc la alţi dezvoltatori”.

În notă, Goldman estimează, de asemenea, impactul potenţial al viitoarei prăbuşiri a pieţei imobiliare asupra creşterii Chinei în diferite scenarii, care pot fi descrise ca fiind rele, mai rele, sau de-a dreptul teribile, banca aşteptându-se la un PIB intre 1% până la 4,0%.

Privind în perspectivă, Goldman remarcă faptul că, deşi deocamdată linia sa de bază rămâne că orice implicare potenţială sau restructurare a Evergrande va fi gestionată cu atenţie de către guvern, cu un efect de contagiune limitat atât pe pieţele financiare, cât şi pe cele imobiliare, "acest lucru ar necesita un mesaj clar din partea guvernului de susţinere a încrederii şi pentru a opri efectul de contagiune, a cărui absenţă credem că prezintă un risc notabil pentru creşterea din T4 şi anul viitor."

Contagiunea a lovit Hong Kong în locul pieţei controlate a Chinei, acum părând că se extinde şi în Australia, afectând acţiunile companiilor miniere, în timp ce preţurile minereului de fier continuă să se prăbuşească. Dintre cei mai afectaţi, Campion Iron a scăzut cu până la 12,5%, luni, continuând evoluţia din ultimele patru zile. Fortescue Metals a căzut şi el cu 7%, la cel mai mic preţ din iulie 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie