Pieleanu iese la lumină: Mama mea de 84 ani se trezeşte de 4 zile cu 23-24 tensiunea. O ţin pe perfuzii, se uită la TV şi spune "ce e asta?"

Marius Pieleanu (b1.ro)
Andrei Pricopie
02.08.2024

După ce mai multe foste studente au rupt tăcerea şi l-au acuzat public de hărţuire sexuală, sociologul Marius Pieleanu a ieşit cu o amplă declaraţie, la Digi24, în care îşi clamează nevinovăţia şi se prezintă drept victima unei acţiuni concertate de "linşaj".

Totul a început când o fostă studentă a lui Marius Pieleanu a scris pe Facebook că i-a povestit Mihaelei Miroiu, fostă profesoară la SNSPA, că a fost hărţuită sexual de sociologul coleg cu Alfred Bulai (în prezent cercetat penal după ce mai multe foste studente l-au acuzat de hărţuire sexuală).

Ulterior, jurnaliştii de la Observator News au publicat o nouă mărturie a unei studente de la SNSPA, pe nume Cătălina, care a lansat noi acuzaţii la adresa lui Marius Pieleanu.

Între timp, o altă studentă a rupt tăcerea şi a vorbit, pentru Rise Project, despre atmosfera de teroare din SNSPA creată de profesorii abuzatori, dintre care "Pieleanu era cel mai sinistru dintre toţi". Ea spune că au fost profesori care ştiau despre prădători dar le-au cerut expres fetelor agresate să tacă.

Ulterior, publicaţia Investigatoria - a jurnalistei Carmen Dumitrescu, şi ea fostă studentă la SNSPA - a publicat o serie de mărturii şocante ale unor femei care acuză că au fost hărţuite sexual de Pieleanu.

Cum se apără Marius Pieleanu

"Există în ultimele zile acuzaţii foarte grave la adresa mea, care m-au pus într-o situaţie extrem de ingrată din toate punctele de vedere. Una dintre ele este asocierea mea puternică şi, pe bună dreptate, până la urmă, cu instituţia la care lucrez din 1997, adică Şcoala Naţională de Studii Politice Administrative. Şi drept urmare, pentru a nu afecta imaginea şcolii, fiindcă sunt terfelite şi amestecate lucrurile, pentru a nu afecta tot ceea ce înseamnă dezvoltarea ei, la care am participat şi eu, ani de zile, am decis ca să întrerup relaţiile profesionale cu universitatea până la a ne vom lămuri cu toate lucrurile care sunt mai mult sau mai puţin vehiculate în spaţiul public.

Fără să-l informez nici măcar pe domnul rector, nici măcar pe domnul decan, eu am decis unilateral să rup relaţiile de muncă pentru a proteja imaginea şcolii şi nu în ultimul rând, evident, la fel de important şi din respect faţă de studenţii mei care au fost mii de-a lungul timpului trecuţi prin mâna mea la SNSPA. Acuma şi evident, nu vreau să fiu o povară de imagine şi de comunicare pentru conducerea universităţii.

Relaţiile intime. Eu niciodată nici în trecut, nici în prezent şi doamne fereşte, nici în viitor nu am condiţionat în relaţia profesor-student sau studentă obţinerea de favoruri de orice fel pentru activitatea pedagogică de tip examen licenţă, evaluare note ş.a.m.d. Niciodată în viaţa mea nu este în cultura mea acest reflex de a condiţiona, indiferent de ceea ce se spune în spaţiul public şi, după cum ştiţi, internetul nu este Biblia. Cu siguranţă pentru mine nu este Biblie.

Eu sunt şocat de ce am aflat despre mine în ultima perioadă. Există o opinie, un comentariu, o postare despre o doamnă căreia în 2001 i-am cerut eu să aibă relaţii intime cu mine pentru a intra în examen. Nici vorbă de aşa ceva. Resping cu tărie o astfel de chestiune. De altfel, uitându-mă în notiţele mele pedagogice de mai de mult, vă daţi seama că sunt 23 de ani de atunci, am remarcat faptul că dânsa la mine a primit o notă foarte mare.

Nu vă pot spune nota pentru că nu mă lasă GDPR-ul, dar a primit o notă foarte mare, după care, sigur că, absolvind licenţa, a intrat la masteratul de gen şi a ajuns la doctorat la doamna profesoară Mihaela Miroiu. Despre care s-a făcut atât de multă discuţie şi pe care o respect într-un mod absolut, fiindcă dânsa chiar este creatoare de şcoală şi tocmai cumva, indirect şi din cauza mea a avut de suferit şi îmi cer scuze public faţă de toţi colegii mei, cu precădere faţă de familia Miroiu, dacă într-un fel sau altul au avut prejudicii de imagine din cauza terfelirii numelui meu ca profesor la SNSPA.

Cu siguranţă că sunt unul dintre cei care o spun cu tărie nu abuzului de orice fel, nu numai sexual. Şi voi milita pentru asta, voi milita toată viaţa mea, indiferent ce se spune despre mine. Asist de câteva zile la realmente şi ştiu ce înseamnă asta, din păcate, din activitatea mea profesională extra-universitară, la un linşaj mediatic. Bazat în mod fundamental în proporţie de peste 99% pe informaţii vehiculate de-a lungul timpului şi înţeleg de-a lungul timpului, de peste 15 ani în mediul online, despre mine.

Nu sunt paranoic, nu sunt un om care să-şi închipuie că din numele meu s-a făcut o ţintă în spaţiul public. Dar cum se întâmplă că exact acum apar la un loc, în diverse formate mediatice, aceste informaţii care privesc titluri bombastice şi fac din mine un prădător? Este inimaginabil pentru mine aşa ceva. Este una dintre cauzele pentru care am decis să trebuiască să întrerup relaţiile profesionale. Am luat decizia aceasta în schimb, pentru că a putea, ca eu, Marius Pieleanu, da, pe persoană fizică, neasociat cu vreo instituţie de învăţământ superior, să acţionez fără constrângeri şi liber, dar, sigur, instituţional, pentru a-mi dovedi nevinovăţia. Pentru a arăta adevărul ăsta.

Este o chestiune fundamentală pentru mine şi indiferent de ce a apărut sau ceva mai apare despre mine, că înţeleg că şi mâine va apare un material, am fost anunţat, în care nu ştiu ce lucruri am făcut cu nu ştiu ce politicieni, nu ştiu ce chestiuni. Justiţia în România nu se face de către piaţa publică sau de către online. Se face în organisme ale statului de drept. De asta avem organisme ale statului de drept, ca cineva să spună cine are dreptate. Este fundamental această chestiune.

Primesc ameninţări zilnice, primesc mesaje prin care mi se spune că am făcut nu ştiu ce, că am făcut nu ştiu ce. Deci sunt Jack Spintecătorul. Mama mea are 84 de ani şi ţin la ea ca la ochii din cap, că sunt singurul ei copil. Şi-a trăit toată viaţa ei crescându-mă pe mine fără tată. Şi această femeie se trezeşte de 4 zile cu 23-24 tensiunea. O ţin pe perfuzii pentru că se uită la televizor şi spune “ce e asta?”. Şi eu nu pot să-i explic ce e asta. Pentru că am ales, din păcate, o strategie proastă, aceea de a nu vorbi de la început despre lucrurile astea. Am spus că, totuşi, oamenii se vor calma şi vor vedea că nu este nimic.

Este inadmisibil tratamentul la care sunt supus. Credeţi-mă pe cuvânt că mă pricep. Poate la origine n-a avut niciun fel de legătură, dar cu siguranţă acum suntem într-o strategie politică de compromitere a mea. Este în mod evident un eveniment de care unii sau alţii se agaţă pentru a accede la statuturi superioare politice. Eu nu am ce să fac, sunt legat de mâini şi de picioare. Tocmai de aceea am decis ca să rup orice fel de relaţie cu şcoala, astfel încât să mă manifest liber şi să-mi iau toate măsurile cu caracter juridic care să mă apere. Nu se poate ca într-o ţară normală, cu stat de drept, simpla acuzaţie în online să ţină loc de probă. Ăsta este în Orwell sau într-un stat totalitar. Nu se poate. Trebuie probate nu doar cu afirmaţi. De asta există cod penal, procedură penală, criminalistică. Sunt şocat, deşi am văzut multe în viaţă, că am o vârstă.

Îmi pare rău pentru cei care, cumva, de-a lungul timpului, s-au simţit, într-un fel sau altul, lezaţi poate de un comportament de-al meu, de sociolog, uşor atipic. Sunt de acord cu asta, nu întotdeauna am avut un comportament, mai ales în afara facultăţii, cu caracter academic. Dar una e una, alta e alta. Vă repet, voi folosi toate mijloacele legale pentru a arăta că sunt nevinovat. Nu eu trebuie să mă apăr în faţa unor acuzaţii care nu au o substanţă de probă. Cred că este evident."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor