Pieleanu anunţă că pleacă, pentru moment, de la SNSPA / O altă fostă studentă îl acuză: "E cel mai sinistru dintre toţi şi de care mi-a fost cel mai frică"

Marius Pieleanu (captura video youtube/digi24)
Redacţia
01.08.2024

După zile în care n-a răspuns la telefoanele presei pentru a vorbi despre acuzaţiile de abuz, Marius Pieleanu anunţă că pleacă pentru moment de la SNSPA. În condiţiile în care în spaţiul public apar tot mai multe acuzaţii contra lui, sociologul a declarat că întrerupe relaţiile de muncă până la lămurirea situaţiei. El neagă însă acuzaţiile ce i se aduc.

„Pentru a elimina orice fel de discuţie şi asociere cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, la care ţin foarte mult, am luat o decizie astăzi unilaterală. De mâine voi răspunde doar în calitate de persoană fizică. A fost greşeala mea că nu am intervenit de acum patru zile că poate nu ajungeam aici. Lucrurile au escaladat. Sunt supus unui linşaj mediatic în sensul cel mai ştiinţific şi epistemiologic al sintagmei. Deci trebuie să răspund ca atare", a declarat Pieleanu pentru Rise Project.

Pieleanu a respins orice acuzaţie privind eventuale abuzuri şi gesturi cu tentă sexuală. „E adevărat că eu sunt mai puţin convenţional, nu e niciun secret, dar asta nu înseamnă că nu sunt normativ. Depinde cum definiţi adecvarea, inadecvarea, nu am ce să comentez (…) Acum că cineva spune despre mine că aveam împreună cu nişte colegi de-ai mei un limbaj sau un comportament neadecvat, definiţi conceputul, pentru că discuţia e lungă. Definiţi conjunctura, relaţia de apropiere".

Între timp, o altă studentă a vorbit, pentru Rise Project, despre atmosfera de teroare din SNSPA creată de profesorii abuzatori. Ea spune că au fost profesori care ştiau despre prădători dar le-au cerut expres fetelor agresate să tacă.

Redăm un fragment din relatare

„Numele meu este Alice Iancu şi în prezent sunt lector universitar doctor. Am absolvit studiile de licenţă (ştiinţe politice/sociologie), masterat (ştiinţe politice) şi doctorat (ştiinţe politice) la SNSPA, în perioada 2000-2010.

Vreau să scriu de la început că pe Alfred Bulai, Ştefan Stănciugelu şi Marius Pieleanu îi ştiam de abuzatori încă din perioada studiilor la SNSPA. Ştiu mult mai multe poveşti ale fetelor care mi-au fost colege anii aceia şi le cred pe absolut toate. Am decis să scriu acum doar despre experienţa mea personală. Ce am trăit eu pe pielea mea şi ce am văzut eu cu ochii mei.

Marius Pieleanu consider că este cel mai sinistru dintre toţi şi de care mi-a fost cel mai frică. Îmi era groază de el şi de tot ce auzeam despre el. Este un tip foarte calm şi calculat. Faptul că săptămânal la cursuri ne spunea misoginisme devenea aproape o rutină. De la el aflam mereu că femeile sunt mai proaste, mai slabe, mai instabile. Avea obiceiul să cheme studente singure la restanţe la el în birou. Am avut şi eu o astfel de restanţă, la 'Sociologia devianţei'.

De la colegele mele mai mari ştiam ce experienţe s-au petrecut în biroul acela. Aşa că m-am poziţionat lângă uşă, m-am lipit practic de ea, şi am refuzat să mă mişc de acolo. Mi-a spus că sunt foarte drăguţă şi m-a întrebat dacă în viaţa mea personală sunt 'deviantă' şi până la ce nivel. Nu i-am răspuns. După care, văzând cu nu am nicio reacţie, m-a întrebat şi ceva din materie şi am dat răspuns. La final a râs şi m-a îndemnat pe viitor să fiu mai 'relaxată'.

Pe Pieleanu l-am ocolit mereu peste tot cât am putut"

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor