Piaţa se pregăteşte pentru o prăbuşire a lirei turceşti la 24 pentru un dolar

Lire turceşti
Lire turceşti (Pixabay.com)

Pieţele turceşti au scăzut în timp ce ţara se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin, un sprijin mai mare decât se aştepta pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan punând pe jar investitorii care mizau pe o încetare rapidă a politicilor economice neconvenţionale ale acestuia, potrivit Bloomberg.

Sursa citată anunţă că indicele bursier de referinţă, BIST-100, a închis cu 6,1% mai jos, după ce anterior a scăzut cu până la 6,7%, declanşând un circuit de întrerupere. Obligaţiunile în dolari ale Turciei au fost cele mai perdante de pe pieţele emergente, iar costul de protecţie a datoriei împotriva intrării în incapacitate de plată a sărit. Lira s-a depreciat cu aproximativ 0,5% faţă de dolar, creditorii de stat intervenind pentru a limita pierderile, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Investitorii care urmăresc îndeaproape alegerile pentru a stabili dacă vor injecta bani din nou în economia de 900 de miliarde de dolari îşi pierd încrederea în urma primului tur de scrutin de duminică. O potenţială inversare post-alegeri a politicilor neortodoxe ale lui Erdogan - care au declanşat cea mai gravă criză inflaţionistă din ultimele decenii şi au dus la o ieşire de capital internaţional - a alimentat recent o revenire a obligaţiunilor şi acţiunilor Turciei.

Erdogan, care se află la putere de două decenii, se va confrunta cu Kemal Kilicdaroglu într-un al doilea tur de scrutin pe 28 mai, deoarece niciunul dintre candidaţi nu a obţinut duminică cele 50% din voturi necesare pentru victorie. Rezultatul puternic al lui Erdogan şi majoritatea adunată de alianţa partidului său în parlament sugerează că acesta are impulsul necesar pentru a câştiga, potrivit lui Hasnain Malik, strateg la Tellimer din Dubai.

"Aceasta este o dezamăgire majoră pentru investitorii care sperau într-o victorie a candidatului opoziţiei Kilicdaroglu şi în revenirea la politica economică ortodoxă pe care a promis-o. Cele două săptămâni care urmează vor fi caracterizate de un nivel ridicat de incertitudine", a declarat Malik.

Erdogan a obţinut duminică 49,5% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu şi-a asigurat puţin sub 45% din susţinere, cu aproape toate buletinele de vot numărate, a anunţat luni Înaltul Consiliu Electoral al Turciei.

Paul Greer, manager de portofoliu la Fidelity Internaţional din Londra, a declarat că rezultatele "au şocat piaţa şi au lăsat mulţi participanţi pe picior greşit".

Lira s-a depreciat până la 19,6731 pentru un dolar, la ora 17:22 la New York. La începutul sesiunii, băncile de stat au intervenit pentru a menţine cursul de schimb în jurul valorii de 19,65 pentru un dolar, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, care au cerut să nu fie identificate deoarece informaţiile nu erau publice.

Banca centrală a refuzat să comenteze cursul de schimb. Într-un semn al creşterii cererii de monedă din partea vânzătorilor în lipsă din străinătate, randamentul implicit offshore overnight forward al perechii liră-dolar american a urcat la peste 400%, înainte de a se tranzacţiona la 139%.

Moneda turcească se află sub presiune de când Erdogan a intensificat o serie de politici neortodoxe începând cu 2018, inclusiv reduceri ale ratelor dobânzilor pentru a stimula creşterea chiar dacă inflaţia a crescut, controale ale cursului de schimb şi intervenţii ale statului.

Intervenţiile invizibile pe piaţă ale băncii centrale au totalizat aproape 177 miliarde de dolari în ultimele 16 luni, potrivit unei estimări a Bloomberg Economics.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie