Philip Gordon: N-aş fi venit aici dacă nu era senzaţia că lucrurile alunecă în direcţia greşită

Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat american Hillary Clinton, a prezentat reprezentanţilor societăţii civile motivul pentru a venit în România.
Philip Gordon, adjunctul lui Hillary Clinton. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
16.08.2012

Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american Hillary Clinton, a prezentat reprezentanţilor societăţii civile motivul pentru a venit în România. Astfel, el a precizat că nu ar fi fost acum la Bucureşti, dacă Statele Unite nu ar fi avut senzaţia că aici se întâmplă ceva foarte important şi care alunecă în direcţia greşită.

"Voi fi foarte deschis: suntem îngrijoraţi la Washington în legătură cu evoluţiile de aici. Le urmărim foarte atent. Eu n-aş fi fost aici, la mijlocul lunii august, dacă nu ar fi fost ceva, dacă nu am fi avut senzaţia că se întâmplă ceva foarte important şi care alunecă în direcţia greşită, motiv pentru care este foarte important pentru mine să fiu aici", a spus Gordon.

El a precizat că, după vizitele şi întâlnirile cu oficialii români, se aşteaptă să înţeleagă mai bine ceea ce se întâmplă şi să comunice mesaje Guvernului şi liderilor politici în legătură cu "îngrijorările şi potenţialele consecinţe pentru România" ale evoluţiilor din ţară, care, în opinia SUA, trebuie să fie în spiritul democraţiei şi al respectării independenţei sistemului judiciar.

Una dintre misiunile lui Gordon este să afle de la interlocutorii săi, inclusiv cei din comunitatea de afaceri, perspectiva pe care o au asupra evoluţiilor din România şi cum pot ajuta Statele Unite.

Informaţiile legate de discuţiile purtate de Gordon cu membrii societăţii civile au fost făcute publice de Departamentul de stat.

Înainte de a se întâlni cu reprezentanţii societăţii civile, Gordon a discutat cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, preşedintele interimar Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor