Coreea execută artişti pentru a ascunde trecutul burghez al Primei Tovarăşe

Liderul Coreiei de Nord Kim Jong Un
Liderul Coreiei de Nord Kim Jong Un (KNS / AFP / Getty Images)

Regimul dictatorial al Coreei de Nord a respins speculaţiile presei "criminale" din Coreea de Sud, potrivit cărora execuţia recentă a mai multor demnitari şi muzicieni a avut ca scop ascunderea trecutului ruşinos al Primei Tovarăşe, Ri Sol-Ju.

Phenianul acuză dur presa din Coreea de Sud care "atacă demnitatea" liderului suprem Kim Jong-Un, conform Fox News. Se face referire în special la un material preluat de televiziunile din Coreea de Sud de la ziarul japonez Asahi Shimbun, care raportează că mai mulţi membri ai orchestrei Unhasu din Coreea de Nord ar fi fost executaţi pentru apariţia lor în materiale pornografice.

Prima Tovarăşă a Coreeii de Nord, Ri Sol-Ju, a făcut parte din orchestră, iar presa niponă a afirmat că seria de execuţii, care n-a iertat-o nici pe fosta prietenă a dictatorului Kim Jong-un, a fost ordonată pentru a elimina orice zvon referitor la stilul de viaţă decadent din trecutul soţiei liderului comunist.

Potrivit rapoartelor din presă se pare că Securtatea nord coreeană a interceptat conversaţii între membrii orchestrei, care vorbeau despre "păcatele din tinereţe" ale Primei Tovarăşe.

Agenţia de ştiri din Coreea comunistă, KCNA, a declarat ca rapoartele au fost opera unor "psihopaţi" şi "maniaci" din guvernul sud-coreean şi mass-media.

"Aceasta este o provocare de hidoasă, de neiertat care aduce atingere demnităţii liderului suprem", a declarat KCNA într-un comentariu.
"Cei care comit astfel de crime hidose... vor trebui să plătească un preţ foarte mare", a avertizat Partidul.

Soţia elegantă şi rumenă a lui Kim Jong-un a fost fotografiată de multe ori însoţindu-l la evenimente oficiale, lucru neobişnuit având în vedere că în trecut soţiile liderilor comunişti erau ţinute acasă.

Cu o zi mai devreme Phenianul a amânat pe o perioadă nedeterminată "reuniunile familiale", eveniment aşteptat cu nerăbdare de coreenii din Sud.

Regimul comunist permite uneori vizitarea familiilor dintre cele două Coree în timpul Festivalului de Toamnă, o sărbătoare tradiţională chineză şi asiatică. Acesta este singurul moment în care corenii din Sud puteau să-şi viziteze rudele rămase captive în Nord, ca urmare a rupturii cauzate de războiul dintre cele două state. Regimul de la Phenianul a acuzat Coreea de Sud de ostilitate, calomnie şi provocare.

Tânărul dictator nord-coreean şi-a executat recent fosta iubită, Hyon Song-wo, chiar în faţa familiei acesteia ("acuzate de complicitate prin asociere"), pe care a trimis-o ulterior în lagărele de muncă forţată.

Dictatorul a avut o relaţie cu Hyon Song-wo în urmă cu zece ani şi, deşi tatăl acestuia i-a despărţit, cei doi ar fi continuat să se întâlnească în secret.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe