VIDEO. Petrecere de Halloween se transformă în dramă naţională. 151 de persoane ucise la Seul, majoritatea tineri şi adolescenţi

Petrecere de Halloween se transforma intr-o tragedie nationala
Petrecere de Halloween se transforma intr-o tragedie nationala (Captura video)

Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a declarat duminică o perioadă de doliu naţional după ce o busculadă de Halloween a ucis aproximativ 151 de persoane într-o zonă populară pentru viaţa de noapte din Seul.

Yoon şi-a exprimat condoleanţele faţă de victime, majoritatea adolescenţi şi persoane de 20 de ani, şi urările sale de însănătoşire grabnică pentru numeroşii răniţi.

"Acest lucru este cu adevărat tragic", a spus el într-o declaraţie. "O tragedie şi un dezastru care nu ar fi trebuit să se întâmple a avut loc în inima Seulului noaptea trecută".

O mulţime uriaşă care sărbătorea în popularul cartier Itaewon a năvălit pe o alee în noaptea de sâmbătă spre duminică, au declarat oficiali ai serviciilor de urgenţă, adăugând că bilanţul morţilor ar putea creşte.

Choi Sung-beom, şeful Staţiei de pompieri Yongsan, a declarat că au fost confirmate 151 de decese, inclusiv 19 străini. El a declarat în cadrul unui briefing la faţa locului că 82 de persoane au fost rănite, dintre care 19 grav.

Acesta a fost primul eveniment de Halloween din Seul în ultimii trei ani, după ce ţara a ridicat restricţiile COVID-19 şi distanţare socială. Mulţi dintre participanţii la petrecere purtau măşti şi costume de Halloween.

La primele ore ale zilei de duminică, obiectele personale şi costumele se amestecau cu petele de sânge pe strada îngustă. Supravieţuitorii s-au înghesuit sub pături de urgenţă în mijlocul mulţimii de lucrători de urgenţă, poliţişti şi mass-media.

Mulţi dintre cei ucişi se aflau în apropierea unui club de noapte, a declarat Choi. Multe dintre victime erau femei în vârstă de 20 de ani, în timp ce printre străinii ucişi se numără persoane din China, Iran, Uzbekistan şi Norvegia, a menţionat el.

Martorii au descris mulţimea devenind din ce în ce mai indisciplinată şi agitată pe măsură ce seara se adâncea. Haosul a izbucnit chiar înainte de debandada de la ora 22:20 (13:20 GMT), iar poliţia prezentă la eveniment s-a luptat uneori să controleze mulţimea, au declarat martorii.

Moon Ju-young, în vârstă de 21 de ani, a afirmat că existau semne clare de probleme pe alee înainte de incident. El a declarat pentru Reuters că era de peste 10 ori mai aglomerată decât de obicei.

Imaginile de pe reţelele de socializare au arătat sute de persoane înghesuite pe aleea îngustă şi în pantă, strivite şi imobilizate în timp ce oficialii de urgenţă şi poliţia încercau să le elibereze.

Choi, şeful pompierilor din districtul Yongsan, a declarat că toate decesele au fost probabil cauzate de strivirea pe alee.

Pompierii şi martorii au declarat că oamenii continuau să se reverse pe alee după ce aceasta era deja plină, moment în care cei aflaţi în partea de sus a pantei au căzut, făcând oamenii de sub ei să se prăbuşească peste alţii.

O femeie a spus că fiica sa, scoasă din aglomeraţia de oameni, a supravieţuit după ce a fost prinsă în capcană mai mult de o oră.

O morgă improvizată a fost amenajată într-o clădire de lângă locul accidentului. Aproximativ 50 de corpuri neînsufleţite au fost scoase pe targa cu rotile şi mutate la o unitate guvernamentală pentru a identifica victimele, potrivit unui martor Reuters.

Districtul Itaewon este popular atât printre tinerii sud-coreeni, cât şi printre expatriaţi, zeci de baruri şi restaurante din zonă fiind pline sâmbătă pentru Halloween, după ce afacerile au suferit un declin puternic în cei trei ani de pandemie.

"Poţi vedea mulţimi mari la Crăciun şi la focuri de artificii... dar asta a fost de câteva ori mai mare decât toate acestea", a declarat pentru Reuters Park Jung-hoon, 21 de ani, de la faţa locului.

Preşedintele Yoon Suk-yeol a organizat o reuniune de urgenţă cu consilieri de rang înalt şi a ordonat înfiinţarea unui grup operativ pentru a asigura resurse pentru tratarea răniţilor şi pentru a lansa o anchetă amănunţită privind cauza dezastrului.

Dezastrul se numără printre cele mai mortale din ţară de la naufragiul unui feribot din 2014, în urma căruia au murit 304 persoane, în principal elevi de liceu.

Naufragiul Sewol şi criticile aduse răspunsului oficial au provocat unde de şoc în întreaga Coree de Sud, determinând o amplă reflecţie asupra măsurilor de siguranţă din ţară, care vor fi probabil reînnoite în urma tragediei de sâmbătă.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe