Peste 60% dintre părinţi le dau copiilor medicamente fără recomandare

(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)

Peste 60% dintre părinţi le dau copiilor medicamente fără recomandarea medicului, evidenţiază un studiu realizat în luna martie de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit studiului, cel mai invocat motiv pentru care părinţii nu se adresează medicului este experienţa anterioară. Astfel, ei aplică acelaşi tratament recomandat cândva de medic pentru simptome ale copilului aparent similare din prezent, 74% din cei intervievaţi spunând că fac acest lucru.

Alte motive pentru care părinţii aleg să le dea copiilor medicamente fără recomandarea unui specialist sunt lipsa timpului şi faptul că, după părerea lor, ştiu deja ce medicamente le sunt benefice copiilor lor. În plus, părinţii nu înţeleg care sunt efectele negative ale automedicaţiei şi cât de mare este riscul apariţiei efectelor secundare.

Răceala şi gripa se află pe primele locuri în ceea ce priveşte afecţiunile pe care părinţii aleg să le trateze fără a consulta un medic. Peste 50% dintre părinţi au declarat că în ultimele şase luni i-au dat medicamente celui mic fără un consult medical pentru simptome precum tuse, febră, nas înfundat sau dureri în gât.

Conform cercetării, femeile cu studii superioare şi vârsta cuprinsă între 30 şi 49 de ani sunt mai predispuse să le dea copiilor medicamente fără un consult medical, fenomenul fiind mai des întâlnit în rândul mamelor care au copii de peste 6 ani.

"Acest studiu ne-a oferit fundamentul pentru lansarea campaniei de responsabilitate socială "Medicamentele nu sunt bomboane". Campania se va desfăşura în perioada martie - decembrie 2012 şi se adresează tuturor părinţilor, bunicilor şi în general celor care se ocupă de creşterea unui copil. Ne vom întâlni cu aceştia pe tot parcursul anului, în cadrul evenimentelor pe care le vom desfăşura, dar îi invităm să acceseze şi pagina on line medicamentelenusuntbomboane.ro pentru mai multe informaţii despre fenomenul de automedicaţie", a declarat Cristian Luţan, director ARPIM.

Acest studiu a fost realizat de ARPIM în colaborare cu firma de cercetare de piaţă Unlock Market Research, la nivel urban naţional pe un număr de 601 respondenţi, cu o marjă de eroare de 4%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură