Peste 170 de incendii în fondul forestier şi agricol s-au produs în primele trei luni ale anului
Peste 170 de incendii în fondul forestier şi agricol s-au produs în primele trei luni ale anului la nivel naţional, potrivit datelor înregistrate de Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor.
Din totalul de incendii, 143 au fost incendii de vegetaţie uscată şi mirişte, care au afectat circa 1.300 de hectare, preponderent în judeţele Tulcea, Mehedinţi, Caraş-Severin, Gorj, Bihor, Hunedoara, Bacău, Satu Mare, iar 31 au fost incendii de pădure, care au afectat aproximativ 40 hectare, în judeţele Vâlcea, Mehedinţi, Prahova, Argeş, mai spun reprezentanţii Ministerului Mediului.
Cele mai multe incendii s-au înregistrat în perimetrul Rezervaţiei Biosfera "Delta Dunării" - judeţul Tulcea, afectând o suprafaţă de 795 hectare de vegetaţie uscată şi stuf.
Alte trei incendii de pădure au afectat Parcurile Naturale Protejate Cefa – judeţul Bihor, Defileul Jiului – judeţul Gorj şi Rezervaţia naturală Perchiu – judeţul Bacău.
Potrivit sersei citate, principala cauză a incendiilor o constituie extinderea arderilor de vegetaţie uscată efectuate pentru curăţarea terenurilor agricole, practică utilizată în mod frecvent primăvara de către proprietarii terenurilor.
Având în vedere că numai în intervalul 19 - 21 martie 2012 s-au produs aproximativ 100 de incendii de vegetaţie uscată, Ministerul Mediului a solicitat Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi Gărzii Naţionale de Mediu organizarea imediată a unor acţiuni de control şi de aplicare de sancţiuni drastice, pentru a-i descuraja pe cei care incendiază vegetaţia uscată pentru a-şi igieniza terenurile.
În conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, se constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. În caz contrar, arderea vegetaţiei din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice se sancţionează cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei.