Peste 120 de persoane arestate în Rusia pentru participare la mitinguri în memoria lui Navalnîi

Cetăţeni ruşi participând la înmormântarea lui Alexei Navalnîi, 1 martie 2024 (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
02.03.2024

Peste 120 de persoane au fost arestate în Rusia pentru că au participat la mitinguri pentru a onora memoria lui Alexei Navalnîi, care a fost înmormântat la Moscova, vineri, după moartea sa suspectă într-o închisoare din Arctica luna trecută.

Navalnîi a fost înmormântat într-un cimitir din apropierea casei sale din copilărie din Moscova, în timp ce zeci de mii de susţinători au riscat în mod sfidător represalii din partea autorităţilor, poliţia împiedicându-i să se alăture la slujbă, relatează Radio Europa Liberă.

Rudele şi apropiaţii au fost autorizaţi să fie prezenţi la Biserica Icoanei Maicii Domnului pentru o scurtă ceremonie funerară pentru cel mai proeminent opozant al preşedintelui Vladimir Putin, înainte de înmormântarea care a avut loc în cimitirul Borisovskoye din apropiere.

Forţele de poliţie au ieşit în număr mare pe străzi în întreaga Rusie şi, deşi nu au fost raportate incidente imediate în timpul ceremoniei funerare, peste 120 de persoane au fost reţinute ulterior la Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Ekaterinburg şi în alte oraşe ruseşti pentru participarea la mitinguri în memoria lui Navalnîi.

În Novosibirsk, poliţia a reţinut cel puţin 18 persoane, potrivit Coaliţiei Novosibirsk 2020 şi Sibirmedia.

La Moscova, potrivit canalului Telegram Avtozak, cel puţin 17 persoane au fost reţinute.

Printre cei reţinuţi la Moscova se numără Mihail Şneider, fostul şef adjunct al partidului de opoziţie Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), care a fost închis de autorităţi în luna mai, precum şi Andrei Morev, şeful adjunct al filialei moscovite a partidului Iabloko, şi colegul său Alexander Efimov. Morev a fost eliberat ulterior fără a fi înregistrată oficial arestarea sa.

Proiectul pentru drepturile omului First Department a raportat că instanţele din patru regiuni ruseşti au declarat numele lui Navalnîi drept "simbol extremist".

First Department a raportat că această denumire a fost folosită împotriva a trei participanţi la mitinguri în memoria lui Navalnîi în regiunile Chelyabinsk, Krasnodar şi Murmansk. Se pare că desemnarea a fost folosită şi în regiunea Ulianovsk.

În timpul slujbei religioase, pe reţelele de socializare au apărut fotografii cu sicriul deschis al lui Navalnîi, în ciuda interdicţiei de a se folosi aparate de fotografiat.

Mulţi oameni au aruncat cu flori în maşina mortuară care transporta sicriul la cimitir, în timp ce unii îndoliaţi au rupt garduri metalice pentru a se apropia de vehicul. Din mulţime se auzeau scandări precum "Rusia va fi liberă", "Nu războiului" şi "Putin este un ucigaş".

Mii de oameni au făcut călătoria de 2,4 kilometri până la cimitir, unde unora li s-a permis să vadă locul înmormântării după ce sicriul lui Navalnîi a fost coborât în pământ.

De asemenea, Ambasadorul SUA la Moscova şi alţi câţiva diplomaţi occidentali au participat la înmormântare.

"Activitatea lui Alexei Navalnîi a fost dedicată împărtăşirii unei viziuni a unui viitor mai bun pentru Rusia şi pentru toţi ruşii. Şi, în cele din urmă, el şi-a dat viaţa pentru serviciul său patriotic. Pentru mulţi ruşi, el rămâne un simbol a ceea ce ar putea şi ar trebui să fie Rusia", a declarat Ambasada SUA la Moscova într-o postare pe Telegram.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au salutat atât memoria lui Navalnîi, cât şi curajul celor care au participat la înmormântarea sa, într-un mesaj pe X.

"A fost nevoie de mult curaj pentru a merge să-i aduceţi un omagiu lui Alexei Navalnîi. Mii de ruşi l-au găsit în ei înşişi. Aceasta este moştenirea lui. Memorie eternă", a scris Macron.

Scholz a scris pe X: "Alexei Navalnîi a plătit cu viaţa lupta sa pentru democraţie şi libertate".

"După moartea sa, ruşii curajoşi îi duc mai departe moştenirea: Mulţi dintre ei au fost astăzi la înmormântare şi şi-au asumat un mare risc - pentru libertate".

Înaintea slujbei, oamenii au scandat numele lui Navalnîi, în timp ce cozile care şerpuiau în jurul bisericii au crescut de la câteva zeci la zeci de mii de persoane.

Când trupul său a ajuns la biserică, scandările au încetat timp de câteva minute, în timp ce mulţimea a început să aplaude.

După ce sicriul lui Navalnîi a fost îndepărtat, unii şi-au vărsat furia asupra lui Putin, pe care văduva lui Navalnîi şi multe ţări occidentale - inclusiv Statele Unite - l-au acuzat pentru moartea criticului Kremlinului.

"Nu ţi-a fost frică şi nu ne este frică", a spus echipa lui Navalnîi într-o postare pe Telegram, un slogan care a fost rostit de unii din mulţime.

Văduva lui Navalnîi, Iulia, care locuieşte în afara Rusiei din motive de securitate, nu a participat la slujbă. Dar ea a postat o scrisoare emoţionantă şi un videoclip pe Instagram în care îi aduce un omagiu soţului ei, spunând că acesta o făcea să râdă, chiar şi atunci când era încarcerat.

"Nu ştiu cum să trăiesc fără tine, dar voi face tot posibilul să te fac acolo sus să te bucuri pentru mine şi să fii mândru de mine. Nu ştiu dacă voi reuşi sau nu, dar voi încerca", a spus ea, făcând aluzie la promisiunea ei de a continua munca soţului ei pentru a aduce democraţia şi libertatea în Rusia.

Înaintea ceremoniei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a emis un avertisment potrivit căruia orice adunări neautorizate în sprijinul lui Navalnîi vor fi considerate încălcări ale legii.

Totodată, el a declarat că Kremlinul nu are nicio evaluare a lui Navalnîi ca politician şi nu are nimic de spus familiei acestuia.

Kremlinul a negat în mod repetat orice implicare sau responsabilitate pentru moartea lui Navalnîi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor