Pesta porcină africană depistată la un mistreţ în Italia

Mistreţ
Mistreţ (Getty Images)

Boala extrem de transmisibilă şi fatală pentru porci, cunoscută sub numele de pesta porcină africană (PPA), continuă să se răspândească în toată Europa. Evoluţia îi face pe unii analişti să creadă că următorul focar major s-ar putea apropia şi ar putea duce la creşterea preţurilor la carnea de porc.

Bloomberg transmite că cel mai recent caz a fost raportat la un mistreţ din Italia. Este primul caz raportat în ţară de când virusul a fost detectat pentru prima dată în Europa de Vest, în 2018.

PPA nu prezintă un risc pentru oameni, dar este devastatoare pentru efectivele de porci. Italia este al şaptelea mare producător de carne de porc din Uniunea Europeană, cu aproximativ 9 milioane de porci.

Centrul naţional de referinţă al Italiei a confirmat detectarea acestui caz în regiunea Piemont, în nordul Italiei. Departamentul a declarat că au fost înfiinţate unităţi de criză pentru a controla răspândirea.

„Acţionăm cu cea mai mare promptitudine, implementarea imediată şi coordonată a măsurilor de control la porcii sălbatici este esenţială în încercarea de a limita şi eradica boala cât mai mult posibil”, a declarat adjunctul de sănătate al Piemontului, Luigi Icardi.

PPA pare să se răspândească din ce în ce mai aproape de Spania şi Franţa, doi dintre cei mai importanţi furnizori de carne de porc ai Uniunii Europene. Germania se luptă cu PPA de mai bine de un an, China impunând deja o interdicţie de import.

Un posibil focar în Europa vine în timp ce continentul se confruntă cu un surplus de aprovizionare cu carne de porc, care a scăzut preţurile.

Ceea ce este, de asemenea, îngrijorător este că tulpina de PPA găsită în Italia se potriveşte cu cea care s-a răspândit în Europa în 2007.