Pescarii irlandezi spun că vor „perturba paşnic” exerciţiile militare ale Rusiei din apropierea coastei Irlandei

Nave ruseşti ancorate în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi statele baltice, 19 iulie 2015.
Nave ruseşti ancorate în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi statele baltice, 19 iulie 2015. (Captură Foto)

Pescarii irlandezi au anunţat că intenţionează să „perturbe în mod paşnic” exerciţiile militare pe care flota Rusiei intenţionează să le desfăşoare luna viitoare în ape internaţionale, la 240 de kilometri de coasta Irlandei, transmite publicaţia Politico.

Anunţul a fost confirmat de Patrick Murphy, directorul Organizaţiei Pescarilor Irlandezi din Sud şi Vest.

Luni, şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, a declarat că exerciţiile militare ruseşti în apropierea Irlandei „nu sunt binevenite”. Deşi manevrele vor avea loc în ape internaţionale, ele se vor desfăşura în spaţiul aerian irlandez şi în zona de exclusivitate economică a Irlandei.

Exerciţiile militare ale flotei ruseşti se vor desfăşura în ape internaţionale, în Oceanul Atlantic, la 240 de kilometri sud-vest de coasta Irlandei.

Pescarii irlandezi mai susţin, de asemenea, că exerciţiile militare de acest tip ameninţă o zonă foarte importantă pentru viaţa marină şi pentru pescuit.

Conform ambasadorului rus în Irlanda, exerciţiile vor fi de mică anvergură - „poate cu trei sau patru nave, nu mai mult”.

Pescarii au afirmat însă, că „acestea sunt mijloacele noastre de trai şi ale familiilor noastre. Sunt apele noastre. Vă puteţi imagina dacă ruşii ar cere să facă exerciţii cu lansare de rachete pe teritoriu irlandez, oare ar primi vreo permisiune?”, a spus Murphy la un post de radio local.

Potrivit acestuia, în apele respective trăiesc o jumătate de miliard de merlani albaştri. El se teme, de asemenea, că şocurile produse de lansarea de rachete ar putea schimba tiparele de migraţie ale tonului câţiva ani.

„Vrem să acţionăm. Nu ne vom confrunta cu navele, însă vrem să ne facem cunoscut punctul de vedere şi vrem ca guvernul să facă ceva pentru noi.

Ne vom desfăşura bărcile de pescuit în zonă începând cu 1 februarie. Când o barcă va trebui să revină în port, o alta îi va lua locul – vom avea o prezenţă continuă în acea zonă a oceanului. Dacă ne vom afla în apropierea vaselor ruseşti, ne aşteptăm ca ei să respecte regulile maritime anti-coliziune. Industria irlandeză a pescuitului a suferit deja prea mult”, a spus Murphy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe