Pentagonul avertizează cu privire la riscul prezentat de submarinele chineze în zona Arctică

Avion chinez aterizează la staţia Kunlun din Antarctica, 9 ianuarie 2017
Avion chinez aterizează la staţia Kunlun din Antarctica, 9 ianuarie 2017 (Getty Images)

Intensificarea activităţilor Chinei în regiunea Arctică ar putea pava drumul pentru o prezenţă militară consolidată, inclusiv desfăşurarea de submarine pentru a acţiona ca un factor de descurajare împotriva unui atac nuclear, a susţinut Pentagonul într-un raport publicat în această săptămână, potrivit Reuters.

Evaluarea este inclusă în raportul anual al Armatei americane adresat Congresului privind forţele armate chineze şi a fost prezentat în condiţiile în care Beijingul a publicat în iunie 2018 primul său raport oficial privind politica sa în zona Arctică.

În raport, China a prezentat planuri privind dezvoltarea de linii de transport maritim deschise de încălzirea globală cu scopul de a forma un aşa-numit “Drum Polar al Mătăsii” – proiect ce are la bază Iniţiativa chineză Centura şi Drumul.

China, în pofida faptului că nu este un stat arctic, este tot mai activă în regiunea polară şi a devenit membru observator în Consiliul Arctic în 2013. Acest lucru a generat temerile statelor arctice din cauza obiectivelor strategice pe termen ale statul comunist, inclusiv posibile desfăşurări de echipamente sau forţe militare.

Secretarul de stat american Mike Pompeo va participa luni, în oraşul finlandez Rovaniemi, la întâlnirea Consiliului Arctic format din 8 naţiuni, întâlnire care are loc pe fondul temerilor legate de interesele comerciale tot mai amplificate ale Beijingului în zona Arctică.

Raportul Pentagonului a mai precizat că Danemarca şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu interesele Chinei în Groenlanda, care au inclus propuneri privind crearea un staţii de cercetare şi a unei staţii terestre pentru satelit, renovarea de aeroporturi şi extinderea mineritului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe