Pakistan: Imran Khan obţine victoria în alegeri, în pofida acuzaţiilor de fraudare a scrutinului

Imran Khan
Imran Khan (Captură Foto)

Fostul star de cricket devenit politician Imran Khan a revendicat victoria în alegerile parlamentare din Pakistan, pe fondul unor acuzaţii lansate de rivalii săi vizând frauda.

Într-un discurs televizat, Khan a precizat: “Am reuşit şi am primit un mandat”, potrivit Euronews.

Însă susţinătorii fostului premier Nawaz Sharif au declarat că numărarea voturilor a fost fraudată, susţinând ca a avut loc un atac asupra democraţiei.

Khan s-a oferit să investigheze toate plângerile privind fraudarea alegerilor disputate.

El a afirmat că doreşte relaţii “reciproc benefice” cu SUA şi pace în Afganistan. De asemenea, Khan a oferit o “ramură de măslin” Indiei în încercarea de a soluţiona o îndelungată dispută privind regiunea Caşmir.

Se presupune că partidul lui Khan – PTI – nu poate obţine o majoritate absolută şi este nevoit să caute parteneri de coaliţie.

Dar în cazul în care partidul întârzie să formeze un guvern, acest lucru ar afecta şi mai mult economia ţării care se află în pragul unei crize valutare, iar acest lucru ar putea determina guvernul să ceară ajutorul FMI pentru un bailout (program de salvare financiara).

Scrutinul actual este considerat a doua tranziţie democratică consecutivă a Pakistanului în ultimii 71 de ani, în condiţiile în care ţara a fost condusă din când în când de armată până în acel moment.

Votul şi campania parlamentară au fost marcate de conflicte violente. Joi, 31 de persoane au fost ucise în apropierea unei secţii de votare în Quetta, capitala provinciei sud-vestice Baluchistan. Grupul jihadist Statul Islamic şi-a asumat răspunderea pentru atac.

Khan şi-a desfăşurat campania populistă precum o luptă pentru răsturnarea unei elite politice care subminează dezvoltarea în naţiunea sărăcită şi majoritar musulmană cu o populaţie de 208 milioane de locuitori.