Pensia de nabab a lui Nicolas Sarkozy

Foştii preşedinţi ai Franţei au drept să primească salarii şi 'atenţii' de la stat pe durata vieţii.
Nicolas Sarkozy. (LIONEL BONAVENTURE / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
09.05.2012

Foştii preşedinţi ai Franţei au drept să primească salarii şi 'atenţii' de la stat pe durata vieţii. Sunt vremuri de austeritate şi de reduceri tragice, dar Republica Franceză a fost mereu generoasă cu foştii ei şefi de stat. Nicolas Sarkozy a avut succes cu investiţiile sale şi şi-a majorat averea personală cu 30% (de la 2,1 la 2,7 milioane de euro) în cei cinci ani petrecuţi la Elysee, iar acum va putea, dacă doreşte, să nu mai muncească întreaga viaţă şi să-şi întreţină familia fără să aibă grija zilei de mâine. 'Tătucul' stat se va ocupa de el, notează miercuri ziarul El Pais.

În 2007, când nici nu ajunsese bine în funcţie, Sarkozy şi-a majorat salariul cu 170%: de la 7.000 de euro pe lună cât câştiga predecesorul lui, Jacques Chirac, la 18.700 de euro. Măsura a suscitat o aprigă polemică, dar liderul de dreapta s-a apărat spunând că nu a făcut decât să-şi ajusteze salariul la cel încasat de primul ministru, şi că acesta nu a fost stabilit de el ci de fostul premier socialist, Laurent Fabius.

Acum vine momentul pensionării anticipate şi potrivit celor scrise de revista Challenges, Sarkozy, în vârstă de 57 de ani, va încasa în prima fază o pensie pe viaţă de 6.000 de euro brut pe lună, pe care statul o acordă foştilor locatari ai Palatului Elysee. Pe de altă parte el ar putea ocupa un loc în Consiliul Constituţional, în calitate de fost preşedinte, şi va încasa dintr-un foc un salariu de 11.500 de euro net pe lună. Până la sfârşitul zilelor sale.

Succesorul său ales, François Hollande, a promis în timpul campaniei că va schimba norma care permite foştilor şefi de stat să fie numiţi membri pe viaţă ai Consiliului Constituţional, însă chiar dacă Parlamentul ar aproba această lege, nu ar fi retroactivă iar Sarkozy şi-ar menţine locul. Socialistul, angajat într-o amplă cruciadă de moralizare a vieţii publice, a garantat şi că va reduce cu 30% propriul salariu şi cel al miniştrilor săi.

Pe lângă cele amintite, statul oferă foştilor săi preşedinţi aşa-numitele 'prime de sprijin special pentru a compensa contratimpurile suferite în exercitarea funcţiilor sale', a căror valoare nu se cunoaşte. Între alte 'atenţii', acordate tot datorită unei norme semnate de premierul socialist Laurent Fabius în 1985, statul oferă fostului său monarh laic un apartament de reprezentare, 'mobilat şi utilat', doi agenţi de pază, o maşină oficială cu doi şoferi şi o echipă de şapte colaboratori: şef de cabinet, doi asistenţi, un funcţionar la Arhivele Naţionale şi trei secretare.

Pe de altă parte, Nicolas Sarkozy va putea călători gratuit pe uscat şi în aer, graţie a două carduri VIP, unul de la Air France şi altul de la regia căilor ferate franceze, SNCF. Dacă doreşte să călătorească în străinătate, legea îi permite să fie găzduit de ambasadori sau de consulii francezi.

Deputatul René Dosiere, autor al cărţii 'L'argent de l'Etat' (editura Seuil) a calculat că vistieria statului cheltuieşte 1,5 milioane de euro pe an pentru a întreţine standardul de viaţă al fiecărui preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor