Cristian Preda(PDL): Să sperăm că din înfrângerea lui Sarkozy vor învăţa cei care se plasează la dreapta

Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda. (ISSOUF SANOGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.05.2012

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine că socialistul Francois Hollande trebuie felicitat pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Franţa, dar îşi exprimă speranţa că din înfrângerea preşedintelui în funcţie Nicolas Sarkozy ar trebui să înveţe toţi cei care se plasează la dreapta din punct de vedere politic.

El a scris, luni, într-o postare pe blogul personal, că spre deosebire de predecesorii săi, Francois Mitterrand şi Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy nu a câştigat un al doilea mandat la Palatul Elysee.

Cât priveşte victoria lui Hollande, Preda consideră că ea nu reprezintă o surpriză, având în vedere că mai toate sondajele realizate în Franţa în ultimul an îl dădeau favorit.

"În aceste condiţii, opţiunea lui Sarkozy a fost clară de-a lungul ultimelor luni: el a ales să meargă cât mai mult spre dreapta populistă, inclusiv asumând numeroase referinţe din discursul intolerant al Frontului Naţional. S-a văzut şi în perioada dintre cele două tururi: preşedintele în funcţie a vorbit în mod exclusiv alegătorilor care optaseră acum două săptămâni pentru Marine Le Pen şi aproape deloc votanţilor centristului Bayrou. Cel din urmă a reacţionat acum trei zile declarând că va vota pentru candidatul socialist. Centrul a fost pierdut de Sarkozy, fiindcă nimeni plasat acolo nu a putut accepta combinaţia de austeritate şi populism prezentată ca salvatoare. Hollande a avut culoar liber", scrie Preda.

În opinia sa, "e o lecţie pentru toată dreapta din Europa: cine dispreţuieşte centrul liberal pierde". "După austeritatea din ultimii ani, nu populismul va consolida dreapta în Europa, ci liberalismul. Valori precum libertatea, moderaţia şi toleranţa trebuie să hrănească, inclusiv în România, dreapta. Altfel, socialismul se va instala din nou, pentru ani buni, la putere. Să-l felicităm, de aceea, cu fair play, pe Francois Hollande şi să sperăm că din înfrângerea lui Sarkozy vor învăţa toţi cei care se plasează la dreapta", este de părere Cristian Preda.

Socialistul Francois Hollande a obţinut 51,62% din voturile exprimate duminică de francezi, faţă de 48,38% pentru Nicolas Sarkozy, după numărătoarea finală, anunţată de Ministerul de Interne, relatează AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor