Pe lângă întrevederea cu Barroso de la Bruxelles, Băsescu se va întâlni vineri şi cu Reding şi Van Rompuy

Preşedintele României Traian Băsescu are o întrevedere vineri, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cu comisarul pentru justiţie, Viviane Reding şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Epoch Times România
13.09.2012

Preşedintele României Traian Băsescu are o întrevedere vineri, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cu comisarul pentru justiţie, Viviane Reding şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Preşedintele va pleca vineri în prima vizită externă, după revenirea sa la Cotroceni, în urma invalidării referendumului de demitere. Pe agenda preşedintelui figurează şi o declaraţie comună de presă cu Herman Van Rompuy.

Şi prim-ministrul Victor Ponta se va întâlni în 17 septembrie cu José Manuel Barroso.

Pia Ahrenkilde Hansen, purtătorul de cuvânt al preşedintelui CE, a precizat la 7 septembrie că preşedintele României şi premierul Ponta se vor întâlni cu Barroso, la 14, respectiv, 17 septembrie, la cererea celor doi oficiali români.

Cele două întâlniri au loc în contextul evoluţiilor politice din România, în care preşedintele CE ”s-a implicat”, şi după publicarea raportului MCV din luna iulie, a declarat Hansen.

”Preşedintele Barroso a intervenit în mod repetat în ultimele luni în contextul îngrijorărilor privind statul de dreptul şi disputele constituţionale din România. Întâlnirile vor reprezenta o ocazie de a face un bilanţ al situaţiei, ţinând cont de faptul că CE pregăteşte un raport la sfârşitul acestui an după raportul MCV” din iulie, a declarat Hansen.

Aceste întâlniri se înscriu totodată "în buna tradiţie a preşedintelui CE de a avea consultări cu toţi şefii de stat şi de guvern”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.

În timpul suspendării preşedintelui Băsescu, José Manuel Barroso şi-a manifestat îngrijorarea în ceea ce priveşte evoluţiile din România. Preşedintele CE s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta la Bruxelles şi i-a înmânat acestuia 11 solicitări, pe care premierul s-a angajat să le respecte. Cele 11 solicitări referitoare la respectarea statului de drept s-au regăsit şi în raportul MCV din iulie.

Victor Ponta a declarat, într-un interviu acordat Wiener Zeitung, că Guvernul român a îndeplinit 10 şi jumătate din cele 11 cerinţe ale preşedintelui Comisiei Europene.

”L-am informat pe preşedintele Comisiei la începutul săptămânii: sunt îndeplinite 10 puncte şi jumătate”, a precizat Victor Ponta, arătând că una dintre cerinţele lui José Barroso se referă incompatibilitatea a doi parlamentari, iar în cazul unuia (n.r. - Sergiu Andon) Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a constatat starea de incompatibilitate şi urmează votul în plen.

Victor Ponta a declarat că se va întâlni cu Barroso pentru a-l informa despre măsurile luate, care ”pot contribui la reinstaurarea încrederii”.

Preşedintele CE, José Manuel Barroso, a menţionat la 7 septembrie că este ”foarte bucuros şi mândru” de faptul că UE şi Comisia Europeană au contribuit la restabilirea statului de drept în România şi la evitarea unor ”schimbări nedemocratice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor