PE acuză Olanda că neglijează integrarea europeană,după acum arată poziţia privind Schengen
Parlamentul European a atras atenţia, în rezoluţia privind site-ul antiimigranţi adoptată joi, că angajamentul Olandei faţă de integrarea europeană a scăzut semnificativ în ultimii ani, după cum arată poziţia sa în dosare precum extinderea Schengen şi libertatea de circulaţie a forţei de muncă.
Muncitorii din ţările care au aderat la UE în 2004 şi 2007, inclusiv România, au avut un impact pozitiv asupra economiilor statelor membre UE şi au avut o contribuţie semnificativă la creşterea economică în UE, subliniază PE.
Uniunea Europeană a amânat până în septembrie luarea unei decizii privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, în urma opoziţiei Olandei. Pe acest subiect, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Haga face "un abuz fără limite" faţă de România.
De asemenea,Olanda se numără printre ţările europene care au decis să menţină restricţiile de pe piaţa muncii pentru români până în 31 decembrie 2013.
Parlamentul European a adoptat joi, într-un vot prin ridicare de mână, rezoluţia privind site-ul olandez antimigraţie, prin care le cere liderilor guvernamentali şi Consiliului de Miniştri să condamne site-ul PVV, pentru că încalcă principiile şi valorile europene, incitând la discriminare.
Legislativul european îndeamnă autorităţile olandeze să ancheteze dacă site-ul incită la ură şi discriminare. În plus, liderii guvernelor UE ar trebui să îl condamne oficial, deoarece subminează drepturile angajaţilor din Uniune, se adaugă în document.
Europarlamentarii au avertizat că site-ul încalcă valorile europene fundamentale, precum demnitatea umană, libertatea, egalitatea, respectarea legii şi a drepturilor omului. Din punctul lor de vedere, iniţiativa formaţiunii olandeze de extremă-dreapta PVV este "rău intenţionată" şi vizează crearea de diviziuni în societate pentru a obţine avantaje politice.
Parlamentul îi cere premierului olandez Mark Rutte să condamne şi să se distanţeze de acest proiect "deplorabil". Guvernul olandez nu trebuie să ignore faptul că politicile PVV contrazic valorile europene de bază, au adăugat eurodeputaţii.
Parlamentul European a cerut, de asemenea, Comisiei Europene şi Consiliului să facă tot ce pot pentru a opri extinderea atitudinilor xenofobe, asemeni celor exprimate pe site-ul PVV, şi să se asigure că este aplicat corespunzător Decizia-cadru a UE privind combaterea rasismului şi a xenofobiei.