PC a solicitat o întâlnire de urgenţă a conducerii USL pentru discutarea numirilor la DNA şi PICCJ

Dan Voiculescu (Epoch Times România)
Ana Petrescu
03.04.2013

Reprezentanţii Partidului Conservator (PC), fondat de Dan Voiculescu, a solicitat, miercuri, o întâlnire de urgenţă a liderilor USL. Întrunirea conducerii Uniunii Social Liberale vine în contextul în care premierul Ponta a a anunţat că i-a propus pe Laura Codruţa Kovesi şi pe Tiberiu Niţu pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA), respectiv şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), relevă B1 TV.

Scopul şedinţei USL este identificarea unei abordări "responsabile", care "să concilieze opiniile diferite şi să asigure o poziţie unitară şi transparentă a Uniunii pe tema nominalizărilor la conducerea Parchetelor".

"Referitor la dezbaterile publice privind numirea Procurorului General şi Procurorului Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Partidul Conservator consideră că Uniunea Social Liberală are voinţa şi capacitatea de a-şi respecta, în egală măsură, atât angajamentele asumate în raport cu cetăţenii români, care i-au acordat încrederea, legitimitatea de a guverna şi un mandat pentru o schimbare profundă, cât şi obiectivele agreate împreună cu partenerii europeni", se precizează în comunicatul conservatorilor.

După mai multe zile de conflict mocnit în USL, din cauza intenţiei lui Ponta de a o propune pe Codruţa Kovesi, cunoscută "omul lui Băsescu", pentru şefia DNA, decizia finală a fost luată miercuri dimineaţă. Premierul Ponta a trimis lista cu nominalizările, pe care se găseşte Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în timp ce Tiberiu Niţu, propus anterior de Pivniceru şi respins de Băsescu, a fost trecut pe listă pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Lista cu oamenii propuşi de Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a fost trimisă miercuri la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Alături de Kovesi şi Niţu, au mai fost propuşi Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica - procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu - adjunct al procurorului şef al DIICOT.

În decursul acestei săptămâni şeful Executivului a făcut o serie de afirmaţii prin care i-a atacat atât pe liderii PNL, cât şi pe jurnaliştii Antenei 3 care i-au reproşat în repetate rânduri că a făcut o înţelegere cu preşedintele Traian Băsescu legat de numirile la Parchete.

"O să o dezamăgim pe colega de la Antena 3, nu vorbim în şedinţă de procurori, nu se pun nici la PSD, nici la PNL, dacă vreţi îi punem la Antena 3, dar la PSD nu punem procurori şi nici la PNL şi deci nu avem subiectul ăsta pe ordinea de zi. Am văzut că era îngrijorare mare şi am vrut să o lămuresc de acum", a precizat Victor Ponta.

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, duminică seară, la Antena 3, post deţinut de mogulul Dan Voiculescu, că dacă premierul Victor Ponta va merge până la capăt şi o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA. Antonescu a mai precizat că se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare.

"În momentul în care doamna Mona Pivniceru a făcut personal opţiunea fermă pentru Curtea Constituţională, în acel moment, premierul a solicitat acest interimat (la Ministerul Justiţiei - n.r.) şi mie îmi pare că, atât cât suntem în continuare în alianţă, nu putem refuza premierului acest drept. Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e şi asta o variantă", a precizat Crin Antonescu pentru Antena 3, referindu-se la numirea lui Kovesi.

Liderul liberal a ţinut să sublinieze, despre varianta lui Ponta - "categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor