Patru dintre atacatorii celor doi jurnalişti şi activistului de mediu au fost reţinuţi de poliţie

(Facebook)

Patru din persoanele care au agresat un activist de mediu şi doi jurnalişti într-o pădure suceveană au fost reţinute de oamenii legii pentru 24 de ore şi sunt cercetaţi pentru „lovire sau alte violenţe” şi „purtare abuzivă”, relatează Digi24. Bărbaţii, care au vârste cuprinse între 24 şi 44 de ani, au fost duşi în arestul IPJ Suceava şi vor fi prezentaţi în faţa instanţei.

Reamintim că regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna, din judeţul Suceava, informează Greenpeace. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Boşutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei, iar toţi cei trei având nevoie de îngrijiri medicale.

Echipamentul şi toate înregistrările lui Dragolea au fost distruse.

Potrivit ZiardeSuceava, Boşutar a fost sesizat de un cetăţean din zona Dornelor asupra faptului că într-o pădure de pe raza comunei Coşna au fost marcaţi ilegal mai mulţi arbori care urmau să fie tăiaţi şi exploataţi. Activistul s-a deplasat la Coşna, alături de Dragolea şi Mocanu şi cel ce l-a sesizat, iar în timp ce filmau prin pădure au fost atacaţi de către un grup de indivizi înarmaţi cu bâte şi topoare.

„Reclamantul”, cunoscând probabil pădurea, a reuşit să o rupă la fugă, însă Boşutar şi unul dintre cameramanii săi au fost bătuţi, iar un aparat de filmat a fost distrus.

Tiberiu Boşutar a declarat, de pe targa din salvare, pentru News Bucovina că cei ce l-au atacat aveau răngi şi topoare.

Poliţia Română a transmis că infracţiunile din domeniul silvic au crescut cu peste 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele 8 luni ale acestui an au fost făcute 27.000 de controale şi au fost date peste 5.500 de amenzi în valoare de 9 milioane de lei.

Datele organizaţiilor non-guvernamentale arată că, în ultimii ani, peste 600 de persoane au fost atacate de infractori, iar dintre acestea 6 au murit în urma acestor violenţe. În urma incidentului în care au fost implicaţi cei doi jurnalişti, ministrul de interne este chemat la audieri în Comisia pentru Cultură şi Mijloace de Informare în masă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne