Patru achizitori europeni de gaz cedează şantajului Rusiei, acceptă să plătească în ruble

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

La o zi după ce Rusia a oprit livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria din cauza „neplăţii în ruble”, confirmând că Moscova este dispusă să continue să joace la cacealma şi să închidă livrările către naţiunile „neprietenoase”, provocând creşterea preţurilor la gaze naturale europene, Bloomberg transmite, citând o persoană apropiată de gigantul Gazprom, că deja solidaritatea europeană se sparge, după ce patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja în ruble, aşa cum a cerut Rusia.

Deşi nu a fost clar care sunt cele patru companii care încalcă directivele UE şi plătesc direct în ruble, potrivit Reuters, Uniper din Germania şi compania "austriacă" OMV se numără printre firmele care s-au aliniat la cerinţele Kremlinului:

Între timp, Ungaria, membru prorus al UE, a încheiat un acord de plată într-un cont denominat în euro la Gazprombank, care la rândul său va depune suma în ruble la Gazprom Export, a declarat ministrul de Externe, Peter Szijjarto într-un videoclip postat pe Facebook.

Următoarea sa plată este scadentă pe 22 mai, a spus el. Slovacia a ajuns la acelaşi acord, a adăugat el, pe măsură ce tot mai multe ţări din Europa realizează că este imposibil să trăieşti fără sursele de energie ruseşti.

Separat, pentru a le facilita respectarea cerinţelor Rusiei (şi aparent încălcând sancţiunile europene), zece companii europene au deschis deja conturi la Gazprombank - necesare pentru a răspunde condiţiilor de plată ale preşedintelui Vladimir Putin, a spus sursa Bloomberg, vorbind sub rezerva anonimatului.

După cum am raportat ieri, Rusia a oprit miercuri livrările de gaz către Polonia şi Bulgaria, după ce au refuzat mecanismul propus de Gazprom pentru plăţi în ruble, despre care gigantul de gaze spune că nu încalcă sancţiunile Uniunii Europene.

Rusia furnizează gaz către 23 de ţări europene. Moscova a cerut să fie plătită în ruble pentru transporturile de gaze naturale, după ce UE a impus sancţiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Cu toate acestea, UE le-a transmis statelor membre că mecanismul propus de Kremlin, care impune deschiderea de conturi în euro şi ruble la Gazprombank, controlată de stat, ar încălca sancţiunile. Se pare că pentru cel puţin 10 companii de energie, respectarea cerinţelor Rusiei de a menţinere a fluxului de gaz este mai importantă decât problemele pe care le generează pentru eurocraţi şi Ucraina.

Potrivit Financial Times, Gazprom Export a notificat Bulgargaz şi PGNIG suspendarea furnizării de gaze din 27 aprilie până la efectuarea plăţii conform procedurii decretate de Kremlin, a spus compania. Moscova a mai avertizat că transmiterea neautorizată a volumelor de gaze care tranzitează Polonia şi Bulgaria către alte ţări europene, cum ar fi Germania, ar duce la o reducere a livrărilor.

„Bulgaria şi Polonia sunt state de tranzit”, a spus Gazprom. „În cazul retragerii neautorizate a gazului rusesc din volumele de tranzit către ţări terţe, livrările pentru tranzit vor fi reduse cu volumele respective”.

Ca răspuns la opririle „neaşteptate” ale aprovizionării, care au înfuriat conducerea Comisiei Europene - Ursula von der Leyen, scriind astăzi pe Twitter că „anunţul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne şantaja cu gaz”, adăugând că Europa este „pregătită pentru acest scenariu”, deşi judecând după lupta mai multor companii energetice de a plăti în ruble nu este chiar adevărată - preţurile gazelor europene au crescut cu 20%, miercuri.

Contractele futures care urmăresc preţul angro al gazului în Europa au crescut şi ele cu aproape o cincime, la 117 EUR pe megawat oră, în tranzacţiile timpurii. Preţurile sunt de aproape şapte ori mai mari decât acum un an.

„Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) şi PGNIG (Polonia) din cauza neplăţii în ruble”, a declarat Gazprom într-un comunicat, miercuri.

Deşi câţiva cumpărători europeni de energie s-au aliniat la cerinţele Rusiei, mai mulţi cumpărători europeni au refuzat să plătească în ruble (deocamdată), spunând că aceasta contrazice termenii contractelor încheiate în trecut şi reprezintă o modalitate de a ocoli sancţiunile UE asupra băncii centrale ruse.

„Din punct de vedere politic, acest lucru ridică miza pentru decizia Comisiei UE dacă noul sistem de plată ar încălca sancţiunile şi, prin urmare, va menţine probabil volatilitatea pieţei la un nivel ridicat”, a declarat analistul Goldman Sachs Samantha Dart într-o notă adresată clienţilor, citată de Zerohedge.

Ea a mai adăugat că „opinia celor de la Goldman este că UE şi Rusia sunt interesate să elaboreze o soluţie care să aducă plăţile de gaze în conformitate cu cerinţele legale ale UE, în concordanţă cu directivele recente de la Bruxelles”.

Evenimentele de astăzi pot funcţiona ca un stimulent suplimentar pentru UE, şi în special Germania, de a găsi o modalitate pentru a elabora un mecanism de plată în RUB, având în vedere penalizarea economică semnificativă pe care ar avea-o oprirea fluxurilor de gaze în regiune, care ar fi mult mai mare.

Ei bine, se pare că, în loc de o rezoluţie politică, cel puţin unele companii îşi iau lucrurile în propriile mâini, o evoluţie care ar putea escalada şi mai mult tensiunile şi ar duce la măsuri şi mai draconice.

Reuters transmite că oficialii europeni cred că decizia Rusiei de a opri fluxul de gaze către bulgari şi polonezi este contraproductivă, deoarece demonstrează că dependenţa ţărilor de Rusia le face vulnerabile la presiuni politice şi constrângeri sau forţează Europa să realizeze că sancţiunile dure în domeniul energetic sunt imposibile.

Tot Reuters mai transmite că UE va creşte temporar achiziţiile de gaz rusesc prin ţări care au agreat să plătească în ruble, pentru a compensa încetarea livrărilor către Polonia şi Bulgaria.

Cel mai rău scenariu, conform analiştilor Goldman-Sachs, ar fi că „o întrerupere completă a fluxurilor ruseşti către Germania ar putea ridica preţurile gazelor europene la peste 200 EUR/mwh în această vară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie