Patriarhul Kirill: Pedeapsa cu moartea este o măsură extremă, dar Iisus Hristos nu a condamnat-o
Patriarhul Kirill, la o întâlnire cu participanţii la programul „Timpul eroilor” (un proiect de recalificare a foştilor participanţi la războiul cu Ucraina ca funcţionari publici), a declarat că Biserica Ortodoxă nu condamnă pedeapsa cu moartea.
Cuvintele sale sunt citate pe site-ul Patriarhiei Moscovei, scrie Meduza.io.
Potrivit acestuia, pedeapsa cu moartea „a fost prezentă de-a lungul istoriei omenirii”.
„Domnul Iisus Hristos nu a condamnat pedeapsa cu moartea, deşi El însuşi a suferit pedeapsa cu moartea în mod nemeritat. Desigur, uciderea unei persoane ca pedeapsă pentru crimele sale este o măsură extremă. Şi, prin urmare, ar fi ideal ca oamenii să nu comită astfel de infracţiuni care ar fi urmate de pedeapsa cu moartea. Dar în cuvântul lui Dumnezeu există astfel de cuvinte: 'Îndepărtaţi-l pe cel rău din mijlocul vostru'. Adică, dacă există o persoană care este extrem de periculoasă pentru societate şi dacă este imposibil să o izolezi în vreun fel, ea trebuie îndepărtată. Domnul nu spune:'ucideţi-l' ci 'îndepărtaţi-l pe cel rău din mijlocul vostru'”, a spus patriarhul, adăugând că „acesta este motivul pentru care pedeapsa cu moartea nu este condamnată în Sfintele Scripturi”.
El a remarcat că, deşi Iisus Hristos „a fost executat ilegal”, apostolii nu au numit o astfel de pedeapsă „păcat”.
„Biserica nu a condamnat niciodată pedeapsa cu moartea dacă pedeapsa cu moartea a fost executată în conformitate cu legea, dar, desigur, nu a salutat niciodată pedeapsa cu moartea nicăieri. Acesta este răspunsul de până acum”, a spus el.
Patriarhul Kirill a salutat, de asemenea, faptul că Rusia are un moratoriu asupra pedepsei cu moartea. În opinia sa, „trebuie să observăm cum va afecta acest moratoriu rata criminalităţii în ţara noastră”.
Patriarhul Kirill este unul dintre cei mai controversaţi lideri ai Bisericii Ortodoxe Ruse, cunoscut pentru afilierea la Kremlin şi pentru afacerile tenebroase prin care a acumulat o avere estimată la 14 miliarde USD.
În 2011, Patriarhul Kirill a declarat că pedeapsa cu moartea este permisă în cazuri speciale, însă sistemul judiciar actual nu este în măsură să asigure aplicarea sa corectă. „Sunt împotriva pedepsei cu moartea în Rusia modernă. Astăzi, pentru a elimina un concurent, se comandă un criminal. Având în vedere starea actuală a instanţelor noastre, dacă există o pedeapsă cu moartea, oamenii vor fi 'eliminaţi' prin lege. Iar acesta este un pericol teribil”, a notat el.
În luna iunie a acestui an, preşedintele Comitetului de Investigaţii, Aleksandr Bastrikin, a propus revenirea la pedeapsa cu moartea. Explicându-şi propunerea, el a citat exemplul atacului terorist de la sala de concerte Crocus City din 22 martie 2024, în care au murit 145 de persoane. „Dacă în perioada sovietică pedeapsa cu moartea putea fi impusă pentru uciderea a două sau trei persoane în circumstanţe agravante, atunci aceşti 15 inculpaţi [în cazul atacului terorist de la Crocus] vor primi maximum închisoare pe viaţă. Ce înseamnă asta? Trei mese pe zi, plimbări de două ore. Nu-mi permit să fac o plimbare de două ore, nu am timp pentru asta. Uneori nu am timp să iau prânzul. Un examen medical, inclusiv un dentist - îl dor dinţii?”, a spus Bastrykin.
După atacul terorist de la Crocus, partidul Rusia Unită a promis să „rezolve” problema revenirii la pedeapsa cu moartea, iar Curtea Constituţională a declarat că instanţa ar putea discuta problema. În acelaşi timp, şeful Curţii Constituţionale, Valeri Zorkin, a declarat ulterior că revenirea la pedeapsa cu moartea este imposibilă „în cadrul actualei Constituţii”.