Patriarhul Bartolomeu: Biserica rusă a cooperat la agresiunea din Ucraina. Are parte de vină pentru crimele comise acolo

Patriarhul Kirill şi Vladimir Putin
Patriarhul Kirill şi Vladimir Putin (NEXTA)

Liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din lume a declarat, miercuri, că puternica Biserică Ortodoxă a Rusiei este parţial responsabilă pentru conflictul din Ucraina, informează Reuters.

Comentariile Patriarhului Ecumenic Bartolomeu sunt o mustrare pentru patriarhul rus Kirill, a cărui "binecuvântare" în gura mare pentru invazia Moscovei în Ucraina a divizat Biserica Ortodoxă mondială.

Bartolomeu, care în 2019 a înfuriat Moscova prin recunoaşterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei nou înfiinţate, a declarat că autorităţile ruse folosesc Biserica drept "instrument pentru obiectivele lor strategice".

"Biserica şi conducerea de stat din Rusia au cooperat la crima de agresiune şi împart responsabilitatea pentru crimele care au rezultat, cum ar fi răpirea şocantă a copiilor ucraineni", a declarat el la o conferinţă organizată în parlamentul Lituaniei.

Săptămâna trecută, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. Rusia spune că acei copii au fost mutaţi din Ucraina pentru propria lor siguranţă şi neagă faptul că a comis abuzuri la adresa drepturilor omului în Ucraina.

"Dialogul nostru inter-religios trebuie să se concentreze asupra modalităţilor de a se opune şi de a neutraliza capacitatea conducerii Patriarhiei Moscovei de a submina unitatea şi de a legitima din punct de vedere teologic un comportament criminal", a declarat Bartolomeu.

Biserica Ortodoxă Rusă nu a făcut niciun comentariu imediat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe