Patios de Cordoba, celebrul festival al grădinilor din Andaluzia [video]

Gradini în curţile interioare în Cordoba
Gradini în curţile interioare în Cordoba (Youtube.com)

Festivalul Curţilor Interioare (terase) este un concurs ce are loc în perioada 6 mai - 19 mai 2019 în Cordoba, Spania, unde participanţii îşi deschid gratuit grădinile decorative pentru a putea fi vizitate. Festivalul Patios de Cordoba are două categorii: arhitectura veche şi arhitectura modernă.

Pentru a încuraja festivalul şi a păstra arhitectura tipică a oraşului sunt admise şi curţile nou construite.În ultimii ani, până la 50 de curţi au participat la concurs. În plus, la finele festivalului este organizat un program educaţional de către Consiliul Municipal din Cordoba, al cărui obiectiv este de a face cunoscute arhitectura şi patrimoniul şi de a promova respectul faţă de acestea.

În 1980 a fost declarat Festival naţional al florilor de interes turistic, iar din 6 decembrie 2012 face parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO.

În curţile din Cordoba şi în alte oraşe andaluze este continuată tradiţia stabilită în casele romane şi apoi musulmane, ca în mijlocul unei case să fie deschisă o terasă sau o curte pardosită cu piatră, iar în grădină să existe o sursă de apă sau o fântână.

Tradiţia începe în 1918, când a fost organizat pentru prima oară Festivalul Curţilor. Din cauza războiului civil, tradiţia a fost întreruptă şi a reapărut în anii 50. De atunci, în fiecare primăvară în luna mai, Patios de Cordoba îşi deschid porţile şi vă invită să intraţi.

Scopul acestui concurs este de a aprecia eforturile pentru păstrarea acestei tradiţii, deschizând aceste comori ascunse publicului şi de a face cunoscutăarhitectura tradiţională a Cordobei.

Datorită noilor construcţii, multe case tradiţionale au dispărut şi împreună cu ele şi grădinile. Cu toate acestea, mai există cartiere vechi ca: Santa Maria, San Andres, San Lorenzo, San Basilio şi Alcazar Viejo, printre altele.

Începând din 2012, festivalul şi concursul pentru cea mai frumoasă grădină au primit denumirea comună: Patios de Cordoba. Vizitele se fac individual sau în grupuri de 20 de persoane cu ghid turistic. În prima săptămână a festivalului s-a înregistrat deja un număr de peste 502.075 vizitatori.

Încercaţi să cunoaşteţi această lume plină de parfum minunat, ce deţine o paletă de culori greu de explicat în cuvinte, care ne încântă.