Activistul chinez Hu Jia susţine că regimul este un "demon"

Hu Jia, unul dintre cei mai cunoscuţi activişti ai Chinei
Hu Jia, unul dintre cei mai cunoscuţi activişti ai Chinei (Getty Images)

Bine-cunoscutul activist chinez Hu Jia a cerut guvernului SUA să acorde o atenţie deosebită recoltării de organe în China, trăgând astfel un semnal de alarmă asupra a ceea ce el a descris ca fiind actele "demonice" săvârşite de forţele chineze de securitate.

Hu, nominalizat în trecut la Premiul Nobel pentru Pace pentru activităţile sle de drepturile omului, a acordat un interviu telefonic televiziunii NTD, în ciuda faptului că a fost forţat să părăsească Beijingul înainte de cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului. El locuieşte acum în Huangshan, provincia Anhui şi îi este interzis să se întoarcă în Beijing în timpul Congresului.

În cadrul interviului, Hu Jia a mărturisit că s-a îndoit la început de relatările privind recoltarea forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă, în special de la practicanţii Falun Gong, atunci când le-a auzit prima oară în anul 2006. Dar după scandalurile politice din acest an, care i-au implicat pe Wang Lijun şi Bo Xilai, şi după ce a văzut un răspuns susţinut din partea comunităţii internaţionale pe această temă, el este convins că practicanţii Falun Gong sunt ucişi pentru a li se recolta organele.

"Cred că reprezentanţii Congresului SUA sunt foarte atenţi. Ei nu ar putea susţine pur şi simplu orice, deoarece asta i-ar putea costa reputaţia şi voturile. Cred că ei deţin dovezi solide şi din acest motiv comunitatea internaţională a reacţionat atât de puternic la această problemă", a spus Hu.

El a continuat: "Recoltarea organelor de la oameni care sunt încă în viaţă, a depăşit într-adevăr limitele a ceea ce ar putea suporta un om atât din punct de vedere raţional, cât şi emoţional. [Oricine poate face un astfel de lucru] nu este diferit de un demon. PCC a comis tot felul de fapte rele şi ar fi fost forţat să renunţe la putere de o sută de ori într-o societate democratică".

Hu a solicitat candidaţilor prezidenţiali din SUA să acorde mai multă atenţie problemei recoltării de organe înainte de alegeri: "Promovarea drepturilor omului este unul dintre elementele de bază ale Statelor Unite. Candidaţii vor putea deveni o voce pentru victime şi îi vor putea face pe alegătorii americani să conştientizeze această problemă. Expunerea acestei probleme va genera un impact mai mare, care, la rândul său, va ajuta la oprirea crimelor".

Hu a îndemnat oficialii de rang înalt ai PCC, care deţin informaţii cu privire la crime, să facă publice dovezile cât mai curând. El consideră că acest lucru va ajuta la stoparea crimelor şi că ascunderea dovezilor echivalează cu participarea la crimă.