Parlamentul turc a permis deputatelor să poarte pantaloni
Bluză, sacou şi fustă până la genunchi, este ţinuta obligatorie pentru deputatele din Parlamentul turc. Sau cel puţin era până săptămâna trecută. Una din primele teme ale agendei recent inauguratei sesiuni parlamentare (după cea a unei posibile invazii a Irakului) se referă la problema vestimentară: poate o deputată să vină îmbrăcată, în Parlament, în pantaloni? se întreabă miercuri ziarul El Mundo.
Da poate, a decis până la urmă favorabil comisia constituţională schimbând regula. Propunerea a fost lansată de una din deputatele Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, partidul conservator-religios de la putere). Dar persoana, sau mai bine zis piciorul, care se află în spatele acestei iniţiative este alta: Safak Pavey, aleasă în iunie pe lista social-democraţilor Partidului Republican al Poporului (CHP, de opoziţie). Tânăra politiciană în vârstă de 33 de ani, are o proteză ortopedică ca urmare a accidentului suferit când avea 19 ani şi a căzut din trenul care o ducea la Zurich, unde învăţa.
Fiind nevoită să poarte fustă, proteza a fost lăsată descoperită la ceremonia de jurământ asupra Constituţiei. Domniile lor şi-au dat seama că acest 'spectacol' afectează imaginea instituţiei. De săptămâna aceasta, Pavey poate să vină în Parlament în pantaloni. Sau cu fustă lungă. Noile reglementări lasă la liberă alegere a doamenlor această opţiune. Tot săptămâna aceasta, comisia a decis să înlocuiască termenul de 'doamne' cu cel de 'femei', mai potrivit vremurilor contemporane.
În Parlamentul turc, regulamentul are o istorie lungă: în 1934 Turcia a permis femeilor să fie prezente în funcţiile publice iar în anul următor, 18 deputate au intrat în Parlamentul de 550 de locuri. Legile din vremea aceea au fost impuse de fondatorul republicii, Mustafa Kemal Atatürk, decis să scoată ţara din contextul său islamic şi să o aducă pe picior de egalitate cu statele moderne. În toate instituţiile publice purtarea costumului european era obligatorie pentru funcţionari.
Şaptezeci de ani mai târziu, reprezentarea feminină în Parlament a ajuns la aproape 50 de deputate. Iar la alegerile, din iunie anul acesta, a făcut un salt înainte: acum există 78 de femei în Parlament. Chiar şi aşa destul de puţine, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor. Printre ele există patru cu handicap. Acesta va fi obiectivul său principal, a promis Safak Pavey: să amelioreze drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi să urmărească aplicarea legii care conferă o cotă de 4% acestor persoane în funcţiile publice.
Deputata are o amplă experienţă: în ultimii ani a lansat deja mai multe iniţiative în acest sens în presă. Cei care o cunosc ştiu că va continua să revoluţioneze Parlamentul cu spiritul ei combativ, chiar dacă de-acum încolo nu îşi va mai arăta proteza de la picior.