Parlamentul European aprobă o rezoluţie pentru înfiinţarea unui tribunal pentru crimele de război ale Rusiei împotriva Ucrainei

Plenul Parlamentului European - Bruxelles
Plenul Parlamentului European - Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Parlamentul European a aprobat o rezoluţie în sprijinul acţiunii de înfiinţare a unui tribunal internaţional care să-i aducă în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, transmite Ukrinform.

Sursa citată precizează că rezoluţia a fost adoptată cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 33 de abţineri.

Potrivit documentului, Parlamentul European atenţionează conducerea instituţiilor europene şi a statelor membre despre necesitatea şi urgenţa înfiinţării unui tribunal special pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei comisă de conducerea politică şi militară a Federaţiei Ruse şi a aliaţilor săi.

Totodată, se consideră că un astfel de tribunal ar trebui să fie înfiinţat pe baza unui acord internaţional între ţări care au aceleaşi opinii, cu sprijinul Adunării Generale a ONU.

Înfiinţarea unui tribunal ar umple, potrivit deputaţilor europeni, un vid în justiţia penală internaţională şi ar completa eforturile de investigare ale Curţii Penale Internaţionale, deoarece în prezent nu poate investiga crimele de agresiune când vine vorba de Ucraina.

Deşi modalităţile exacte şi componenţa tribunalului special urmează să fie stabilite, europarlamentarii subliniază că acesta trebuie să aibă competenţa de a-l investiga nu numai pe Vladimir Putin şi conducerea politică şi militară a Rusiei, ci şi pe Alexander Lukaşenko şi pe prietenii săi din Bielorusia.

Parlamentul European crede cu tărie că înfiinţarea unui tribunal special ar transmite un semnal foarte clar atât societăţii ruse, cât şi comunităţii internaţionale, că preşedintele Putin şi conducerea rusă în general pot fi condamnaţi pentru crima de agresiune din Ucraina.

Deputaţii subliniază că nu mai este fezabil ca Federaţia Rusă, sub conducerea lui Putin, să revină la afaceri normale cu Occidentul.
După cum se menţionează în rezoluţie, Federaţia Rusă a fost recunoscută ca stat sponsor al terorismului şi ca stat care utilizează mijloace de terorism. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare flagrantă a tuturor normelor actuale ale dreptului internaţional şi a Cartei ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe