Parlamentul European anunţă că va vota ridicarea imunităţii parlamentare a secesionistului catalan Carles Puigdemont

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

Comisia Europeană a votat, marţi, ridicarea imunităţii lui Carles Puigdemont şi a altor doi eurodeputaţi catalani aparţinând mişcării separatiste. Decizia va fi supusă sesiunii plenare din martie, potrivit AFP.

Carles Puigdemont, Toni Comin şi Clara Ponsati sunt acuzaţi în Spania de secesiune, iar moţiunile care solicită ridicarea imunităţii lor au fost aprobate cu 15 voturi pentru, opt contra şi două abţineri în cursul votului în Comisia pentru afaceri juridice.

Citiți și Spania arestează separatişti catalani acuzaţi de deturnare de fonduri

Dacă eurodeputaţii rămân fără imunitate parlamentară, ţara europarlamentarilor poate decide dacă le retrage mandatul.

Cei trei au fost aleşi parlamentari europeni în mai 2019, iar procedura pentru ridicarea imunităţii lor a fost începută în ianuarie 2020.

Citiți și Franţa: Miting pentru susţinerea liderului catalan exilat

Fostul preşedinte al guvernului catalan, Carles Puigdemont, s-a refugiat în Belgia pentru a scăpa de justiţia spaniolă după tentativa de secesiune a Cataloniei care a produs o reacţie virulentă a Spaniei, guvernul de la Madrid acuzându-l de "răzvrătire" şi "deturnare de fonduri publice" şi înăbuşind cu violenţă protestele şi mişcările de stradă ale secesioniştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe