Franţa: Miting pentru susţinerea liderului catalan exilat

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Pau Barrena/AFP/Getty Images)

Zeci de mii de susţinători ai independenţei catalane s-au adunat sâmbătă la Perpignan, în sudul Franţei, la un miting în sprijinul fostului lider catalan exilat Carles Puigdemont, care a chemat mulţimea să se pregătească pentru „lupta definitivă” pentru independenţă.

La aproximativ 30 km de graniţa cu Spania, oraşul este cel mai apropiat punct în care Puigdemont s-a apropiat de Spania de când a fugit din ţară în octombrie 2017, după ce a convocat un referendum pentru independenţă, devenind ţinta guvernului de la Madrid.

Referendumul, care a fost declarat ilegal de instanţele spaniole, a dus la o declaraţie de independenţă de scurtă durată, făcută de liderii catalani.

Secesionismul catalan, împreună cu abuzurile poliţiei spaniole care au înnăbuşit brutal mişcarea au aruncat Spania în cea mai mare criză politică din decenii.

Puigdemont, care este acum membru al Parlamentului European şi trăieşte în exil în Belgia, a îndemnat susţinătorii să nu renunţe la lupta pentru o Catalonie independentă.

„Ştim că nu ne vom opri şi nu ne vor opri. Nu trebuie să aşteptăm vremuri mai bune, ele sunt aici”, a spus el, unui număr estimat la 70.000 de persoane, potrivit poliţiei locale, deşi organizatorii au afirmat că numărul real ar fi fost de 150.000.

"Astăzi am păşit pe pământul catalan ca oameni liberi", a spus el.

Oraşul Perpignan, unde se vorbeşte catalană, este o locaţie simbolică pentru mulţi catalani, care numesc regiunea Catalonia de Nord.

Puigdemont nu a menţionat nicio discuţie despre criza politică catalană, care a început săptămâna aceasta între premierul spaniol Pedro Sanchez şi preşedintele regional catalan, Quim Torra, care urma să participe la mitingul de la Perpignan.

Puigdemont nu se poate întoarce în Spania, unde este urmărit sub acuzaţia de răzvrătire şi utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice pentru rolul său în candidatura eşuată a guvernului secesionist.

Toate încercările de extrădare ale Spaniei la adresa lui Puigdemont au eşuat până acum - acesta nu poate fi reţinut în Franţa din cauza imunităţii sale europarlamentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe