Spania arestează separatişti catalani acuzaţi de deturnare de fonduri

Sute de mii de spanioli mărşăluiesc pentru unitatea Spaniei în capitala catalană Barcelona, 29 octombrie 2017.
Sute de mii de spanioli mărşăluiesc pentru unitatea Spaniei în capitala catalană Barcelona, 29 octombrie 2017. (Getty Images)

Poliţia spaniolă a reţinut 21 de persoane ce au avut legături cu mişcarea separatistă catalană, suspectate de "corupţie" şi "promovarea dezordinii publice".

Ministerul de Interne al Spaniei a anunţat într-o declaraţie că persoanele sunt cercetate pentru presupusă delapidare a fondurilor publice şi spălare de bani.

Arestările au avut loc în timpul a 31 de raiduri ale poliţiei în oraşele catalane Barcelona şi Girona, miercuri dimineaţă.

Investigaţiile au arătat că banii destinaţi guvernului provincial al Barcelonei şi unei entităţi regionale pentru promovarea echipelor sportive au fost deturnaţi, a declarat ministerul.

Autorităţile au mai afirmat că suspecţii nu ar fi spus adevărul cu privire la utilizarea terenurilor rurale din oraşul Cabrera de Mar pentru a construi un centru de afaceri, un restaurant şi o şcoală, în urma unei anchete a Guardia Civil.

"Sunt cercetate diferite modalităţi de finanţare cu fonduri publice a activităţilor care nu au legătură cu destinaţia legală a banilor", a precizat ministerul.

Un tribunal din Barcelona îi menţionase anterior pe David Madi şi Oriol Vendrell, doi foşti politicieni ai partidelor separatiste catalane, ca fiind printre zece persoane anchetate.

Un număr mare de documente au fost confiscate ca parte a anchetei, iar autorităţile nu exclud arestări suplimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe