Parlamentul de la Chişinău declară neconstituţional în R. Moldova blocul politic "Pobeda" al oligarhului pro-rus Ilan Şor

Ilan Şor, la Moscova, anunţă crearea blocului politic Victorie (Captură ecran)
Maria Maevschi
21.05.2024

După ce a anunţat de la Moscova, cu mare fast, crearea noului său bloc politic „Pobeda” (Victorie, n.r.) la finele lunii aprilie, oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” - supranumit şi „Furtul miliardului”, recent a încercat să-l înregistreze şi la Chişinău, dar nu a reuşit. Astfel, Parlamentul de la Chişinău a decis să declare din start neconstituţional în Republica Moldova blocul „Pobeda”, format din deputaţi ai fostului partid Şor, motivând că încalcă prevederile Curţii Constituţionale din 19 iunie 2023, transmite Radio Chişinău.

În context, preşedintele Parlamentului Igor Grosu a explicat că Direcţia Juridică a Parlamentului a analizat anunţul de creare a acestui grup şi a constatat că membrii fostului partid Şor, declarat neconstituţional şi dizolvat de Ministerul Justiţiei, nu pot face parte din fracţiuni şi grupuri parlamentare.

„Am primit o notă informativă privind declararea constituirii grupului parlamentar respectiv, în care este argumentat în conformitate cu regulamentul Parlamentului şi în lumina deciziei Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională gruparea criminală organizată.

Analizând declaraţia de constituire a grupului parlamentar, deputaţii independenţi vizaţi, ex-membri ai partidului Şor declarat neconstituţional şi dizolvat nu pot face parte din fracţiuni şi grupuri parlamentare care conform regulamentului parlamentului au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi fracţiunile parlamentare”, şi-a argumentat preşedintele legislativului decizia.

Potrivit sursei citate, nouă deputaţi afiliaţi oligarhului fugar Ilan Şor au anunţat crearea blocului Pobeda. Restricţia îi vizează pe cinci deputaţi din fostul partid Şor - Marina Tauber, sancţionată internaţional pentru destabilizarea Republicii Moldova în urma organizării de proteste pro-ruse şi antiguvernamentale în întreaga ţară cu oameni aduşi organizat şi plătiţi ulterior pentru participare, Reghina Apsostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu şi Petru Jardan.

Astfel, persoanele sus-menţionate au făcut referire la regulamentul Parlamentului, potrivit căruia deputaţii independenţi sau neafiliaţi care nu fac parte dintr-o fracţiune parlamentară, pot constitui grupuri parlamentare alcătuite din cel puţin 5 persoane.

Menţionăm că la 4 octombrie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală o modificare la Codul Electoral prin care a stabilit restricţii individuale, care privesc persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârşirea anumitor infracţiuni, sau care au fost incluse în lista sancţiunilor internaţionale, cu referire la persoanele din conducerea fostului partid Şor.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputaţi din Fracţiunea „Partidul Acţiune şi Solidaritate” şi vizează prevederile care se referă la faptul că persoanele care, la data pronunţării hotărârii Curţii Constituţionale privind declararea neconstituţionalităţii partidului politic Şor, deţineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupa funcţii elective din partea partidului respectiv, nu vor putea fi alese în cadrul unor scrutine electorale.

Acuzând autorităţile de la Chişinău că ar fi transformat ţara într-un gulag în care el nu se poate întoarce, şi România că ar intenţiona să absoarbă Republica Moldova, pro-rusul Ilan Şor, care locuieşte în prezent la Moscova, a anunţat la 21 aprilie crearea noului său bloc electoral „Pobeda” cu care intenţionează să participe la alegerile prezidenţiale din toamnă, menţionând că legăturile cu Rusia şi parteneriatele estice ar fi unicele alternative care funcţionează şi pe care Maia Sandu încearcă se le rupă.

Ulterior, la întoarcere, acţionând în interesul unei grupări criminale, mai multe persoane care au participat la evenimentul lui Şor de la Moscova au încercat să introducă în ţară peste 20 de milioane de lei, au anunţat reprezentanţii forţelor de ordine ale Republicii Moldova.

Potrivit procurorului-şef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună, au fost efectuate peste 150 de percheziţii, dintre care 135 chiar pe Aeroportul Internaţional Chişinău, iar celelalte în casele persoanelor care au legături cu partidele create de pro-rusul Ilan Şor în Moldova.

"O parte dintre persoanele care au reuşit să intre cu banii în ţară i-au transmis acelui colector care asigura procesul sub diferite forme, fie în anumite încăperi chiar în Aeroport, sau în mijloacele de transport în drum spre casă. O parte din persoanele vizate au avut rolul de cărăuş în acest proces, au comunicat şi au conlucrat cu persoanele instituţiilor de drept din Republica Moldova”, a specificat şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), Viorel Cernăuţeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor