Parlamentul armean adoptă o lege pentru lansarea procesului de aderare a ţării din Caucazul de Sud la UE

Parlamentul Armeniei a adoptat oficial o lege privind lansarea procesului de aderare a ţării la Uniunea Europeană, informează POLITICO.
Legislaţia, care a fost iniţiată de o petiţie publică adresată deputaţilor şi care a trecut acum de a doua lectură, solicită guvernului armean să înceapă procesul de aderare la UE.
Ţara din Caucazul de Sud a fost un aliat apropiat al Rusiei în regiune timp de decenii, însă recent a încercat să rupă legăturile cu Moscova, Armenia acuzând Kremlinul că nu i-a oferit sprijin în conflictul cu Azerbaidjanul vecin.
În timp ce Erevanul depune în prezent eforturi pentru a ajunge la un tratat de pace istoric cu Azerbaidjanul, este, de asemenea, dornic să consolideze legăturile cu Bruxelles-ul.
Cu toate acestea, procesul de aderare la UE poate dura zeci de ani, deoarece include evaluări ale conformităţii unei ţări cu criteriile blocului comunitar într-o gamă largă de domenii de politică, cum ar fi funcţionarea instituţiilor democratice, sistemul judiciar şi drepturile fundamentale - iar ţările ar putea chiar să dea înapoi în timpul procesului.
Acesta este acum şi cazul unuia dintre ceilalţi vecini ai Armeniei, Georgia, care a fost acceptată de UE ca stat candidat în 2023, însă Bruxelles-ul a oprit procesul de aderare după ce ţara a început să se îndrepte spre un regim autoritar.
Influenţa Kremlinului rămâne puternică în Armenia, deoarece ţara este puternic dependentă de energia şi comerţul rusesc, iar Erevan găzduieşte inclusiv o bază militară rusă.