Parlamentarii unguri cer schimbări urgente la Legea privind Adunările Publice

Viktor Orban
Viktor Orban (Sean Gallup/Getty Images)

Ungaria ar trebuie să îşi schimbe legile privind adunările publice, a declarat un legiuitor din partidul Fidesz, aflat la conducerea ţării, după masivul protest antiguvernamental care a avut loc săptămâna trecută în Budapesta.

În timp ce parlamentarul Gergely Gulyás din Fidesz a respins faptul că sugestiile pentru schimbarea legislaţiei au fost declanşate de demonstraţie, el a declarat că “instalarea de corturi în faţa Parlamentului ungar timp de câteva luni este o încălcare a legii.”

Website-ul Hungarytoday.hu l-a citat pe Gulyás ca spunând publicaţiei Nepszabadsag că schimbările vor interzice ca manifestaţii diferite să fie desfăşurate în aceeaşi locaţie şi va duce la o reducere a duratei lor.

Mii de oameni au mărşăluit pe străzile Budapesta în 2 ianuarie pentru a protesta împotriva guvernului premierului Viktor Orban, acuzându-l că îndepărtează tot mai mult Ungaria de celelalte state membre ale Uniunii Europene şi că întăreşte legăturile cu Rusia.

Manifestanţii din Budapesta au declarat de asemenea că sunt îngrijoraţi de politica guvernului Orban în privinţa centralizării educaţiei şi a administraţiei publice.

Orban s-a opus sancţiunilor împotriva Rusiei impuse de UE şi SUA datorită rolului Moscovei în conflictul din estul Ucrainei. El a declarat că sancţiunile vor afecta europenii mai mult decât vor afecta Moscova şi a promis că va face presiuni pentru suspendarea acestora.

Conform lui András Schiffer, co-lider al partidului de opoziţie LMP, guvernul ar trebui să se abţină de la “schimbarea forţată a cadrului legal care permite cetăţenilor să protesteze.”

Coaliţia Democratică (DK), de stânga şi aflată în opoziţie, a declarat că sugestiile lui Gulyás sunt inacceptabile.

“Regimului Organ îi este frică foarte mult de propriul său popor”, a declarat fostul parlamentar Ferenc Gyurcsany din DK.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe