Mii de persoane denunţă în stradă ”incompetenţa elitei politice” de la Budapesta

O nouă rundă de manifestaţii stradale s-au desfăşurat vineri seară, în capitala Ungariei Budapesta, având ca obiectiv denunţarea ”incompetenţei elitei politice” din guvernul premierului Viktor Orban, relatează Mediafax.
Maghiarii protestând la Budapesta împotriva planului guvernului Orban de a introduce o taxă pe internet. 26 octombrie 2014 (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
P. P.
03.01.2015

O nouă rundă de manifestaţii stradale s-au desfăşurat vineri seară în capitala Ungariei - Budapesta, având ca obiectiv denunţarea ”incompetenţei elitei politice” din guvernul premierului Viktor Orban, relatează Mediafax.

Protestele la adresa elitei politice de la Budapesta au început în luna octombrie, când peste 100.000 de persoane au denunţat public proiectul de legislaţie privind taxa pe traficul de internet cât şi alinierea premierului Orban la politica Moscovei.

De această dată, manifestanţii au fluturat pancarte prin care îl condamnă pe prim ministrul ”Viktator”, una din denumirile atribuite prim-ministrului maghiar, pentru modul autoritar în care acesta conduce ţara. Pe fondul protestelor din ultima perioadă, popularitatea lui Orban a scăzut semnificativ.

Cele aproximativ 5.000 de persoane adunate în faţa Operei din Budapesta şi-au manifestat îngrijorarea faţă de îndepărtarea aparentă a Ungariei de Occident.

”Ne îngrijorează faptul că Guvernul Orban expune Ungaria influenţei ruse”, a afirmat Robert Gombkoto, un manager în vârstă de 61 de ani, citând un împrumut de 10 miliarde de euro pe care Rusia l-a acordat Ungariei pentru extinderea centralelor sale nucleare.

În condiţiile în care Ungaria este ţară membră a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord Atlantice, reformele politice susţinute de Orban, care încearcă instaurarea unei aşa numite ”democraţii liberale, un experiment politic criticat de analişti şi oficiali din lumea întreagă, au provocat nemulţumirea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, care au fost acuzate de ingerinţe în politica Ungariei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor