Papa Francisc: Lipsa apei ar putea fi cauza celui de-al Treilea Război Mondial

Papa Francisc a avertizat în privinţa agravării insuficienţei de apă pe cuprinsul globului, susţinând că această criză ar putea duce la al treilea război mondial.
Papa Francisc.
Papa Francisc. (Vincenzio Pinto/AFP/Getty Images)

“Dreptul la apă este esenţial pentru supravieţuirea oamenilor şi decisiv pentru viitorul umanităţii”, a declarat Papa Francisc în timpul unei întâlniri ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Academia Pontificală pentru Ştiinţă în prezenţa mai multor experţi internaţionali. Tema întâlnirii: Un dialog despre apă.

“Toţi oamenii au dreptul la apă potabilă. Mă întreb dacă, în acest al treilea război mondial treptat prin care trecem, ne vom îndrepta spre un un mare război mondial pentru apă?” a declarat el.

Papa Francisc s-a referit la cele mai recente date publicate de ONU privind situaţia apei şi a precizat că lumea nu ar trebui să rămână indiferentă la această problemă.

“În fiecare zi, o mie de copii mor din cauza unor boli asociate cu apa, iar apa contaminată este consumată zilnic de milioane de oameni... Această situaţie trebuie oprită şi inversată. Acest lucru nu este imposibil, dar este urgent”, a declarat suveranul pontif.

Un raport publicat de Organizaţia ONU pentru Alimente şi Agricultură (FAO) în această lună avertizează că “sursele subterane de apă se golesc rapid” şi a descris lipsa apei ca una dintre principalele probleme globale.

“Abilitatea viitoare a omenirii de a se hrăni este în pericol din cauza intensificării presiunilor asupra resurselor naturale, a inegalităţii tot mai mari şi a efectelor negative ale unui climat în schimbare”, potrivit raportului.

Un raport ONU publicat în 2016 preciza că aproximativ 663 milioane de oameni “nu au acces direct la surse de apă potabilă, în timp ce numărul oamenilor fără un acces sigur la o apă de calitate suficient de bună pentru a nu periclita sănătatea oamenilor este de cel puţin 1,8 miliarde”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură