Papa compară războiul Rusiei din Ucraina cu foametea din anii 1930 provocată de Stalin

Papa Francisc.
Papa Francisc. (Vincenzio Pinto/AFP/Getty Images)

Papa Francisc a afirmat, miercuri, că ucrainenii suferă astăzi din cauza "martiriului agresiunii" şi a comparat războiul Rusiei în Ucraina cu "genocidul teribil" din anii 1930, când liderul sovietic Iosif Stalin a provocat foamete în această ţară, transmite Reuters.

Francisc, care s-a adresat miilor de oameni din Piaţa Sfântul Petru în cadrul audienţei sale generale săptămânale, a menţionat "Holodomor", sau moartea prin înfometare, în care au murit milioane de ucraineni.

"Sâmbăta aceasta marchează aniversarea teribilului genocid al Holodomorului, exterminarea prin foamete din 1932-1933, care a fost provocată în mod artificial de Stalin.

Să ne rugăm pentru victimele acestui genocid şi să ne rugăm pentru atât de mulţi ucraineni - copii, femei, bătrâni - care suferă astăzi martiriul agresiunii", a spus el.

Timp de sute de ani, limba ucraineană şi orice expresie a culturii ucrainene şi a identităţii independente au fost înăbuşite, mai întâi sub Imperiul rus al ţarilor şi apoi de sovietici.

Holodomor a fost rezultatul eforturilor lui Stalin de a colectiviza agricultura şi de a eradica mişcarea naţionalistă în curs de dezvoltare din Ucraina.

De când Rusia şi-a invadat vecinul în februarie, Francisc a menţionat Ucraina în aproape toate apariţiile sale publice şi a avertizat de mai multe ori că această criză riscă să declanşeze utilizarea armelor nucleare, cu consecinţe globale incontrolabile.

Luna trecută, papa l-a implorat pentru prima dată în mod direct pe preşedintele rus Vladimir Putin să oprească "spirala de violenţă şi moarte" din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe