Papa compară războiul Rusiei din Ucraina cu foametea din anii 1930 provocată de Stalin

Papa Francisc.
Papa Francisc. (Vincenzio Pinto/AFP/Getty Images)

Papa Francisc a afirmat, miercuri, că ucrainenii suferă astăzi din cauza "martiriului agresiunii" şi a comparat războiul Rusiei în Ucraina cu "genocidul teribil" din anii 1930, când liderul sovietic Iosif Stalin a provocat foamete în această ţară, transmite Reuters.

Francisc, care s-a adresat miilor de oameni din Piaţa Sfântul Petru în cadrul audienţei sale generale săptămânale, a menţionat "Holodomor", sau moartea prin înfometare, în care au murit milioane de ucraineni.

"Sâmbăta aceasta marchează aniversarea teribilului genocid al Holodomorului, exterminarea prin foamete din 1932-1933, care a fost provocată în mod artificial de Stalin.

Să ne rugăm pentru victimele acestui genocid şi să ne rugăm pentru atât de mulţi ucraineni - copii, femei, bătrâni - care suferă astăzi martiriul agresiunii", a spus el.

Timp de sute de ani, limba ucraineană şi orice expresie a culturii ucrainene şi a identităţii independente au fost înăbuşite, mai întâi sub Imperiul rus al ţarilor şi apoi de sovietici.

Holodomor a fost rezultatul eforturilor lui Stalin de a colectiviza agricultura şi de a eradica mişcarea naţionalistă în curs de dezvoltare din Ucraina.

De când Rusia şi-a invadat vecinul în februarie, Francisc a menţionat Ucraina în aproape toate apariţiile sale publice şi a avertizat de mai multe ori că această criză riscă să declanşeze utilizarea armelor nucleare, cu consecinţe globale incontrolabile.

Luna trecută, papa l-a implorat pentru prima dată în mod direct pe preşedintele rus Vladimir Putin să oprească "spirala de violenţă şi moarte" din Ucraina.