Palihovici: Moldova a avut cea mai activă delegaţie la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

„Nu contează cit de mare este o ţară, important este să fie activă. În ultimii 5 ani, Republica Moldova a avut cea mai activă delegaţie la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Avem doi preşedinţi de comisii în cadrul APCE, care sînt foarte implicaţi în dezbateri şi participă activ la lucrările forului”. Declaraţia aparţine Vicepreşedintei Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici şi a fost făcută în cadrul întrevederii cu noul Şef al Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, José Luis Herrero, transmite Moldpres cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.
Vedere generală a Consiliului Europei din Strasbourg, Franţa. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
10.10.2014

„Nu contează cit de mare este o ţară, important este să fie activă. În ultimii 5 ani, Republica Moldova a avut cea mai activă delegaţie la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Avem doi preşedinţi de comisii în cadrul APCE, care sînt foarte implicaţi în dezbateri şi participă activ la lucrările forului”. Declaraţia aparţine vicepreşedintei Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici şi a fost făcută în cadrul întrevederii cu noul Şef al Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, José Luis Herrero, transmite Moldpres cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.

Principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat cooperarea Parlamentului de la Chişinău cu Consiliul Europei, activitatea delegaţiei parlamentare a Republicii Moldova la APCE, reforma justiţiei, în special a Procuraturii, legea cu privire la Avocatul poporului, situaţia din regiune şi impactul asupra rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Potrivit vicepreşedintei parlamentului, începând cu anul 2009, Parlamentul Republicii Moldova a beneficiat plenar de sprijinul Consiliul Europei, care s-a materializat prin organizarea mai multor vizite de studiu la CE, asigurarea expertizei în domeniul drepturilor omului, precum şi în procesul de elaborare a noii legislaţii cu privire la Avocatul poporului şi crearea Instituţiei Ombudsmanului pentru copii. De asemenea, a fost posibilă şi ratificarea Convenţiei de la Lanzarote. „Suntem membri egali ai Consiliului Europei şi suntem interesaţi în continuare de suportul acestui for european în implementarea reformelor democratice. Ştim care sunt problemele şi muncim să îmbunătăţim situaţia în acest domeniu”, a menţionat Liliana Palihovici.

Vicepreşedinta Parlamentului s-a referit şi la implementarea reformei în domeniul justiţiei, precizând că definitivarea demersului de reformare a Procuraturii implică modificarea Constituţiei. „Ne dorim să rezolvăm această problemă, dar la moment nu avem certitudinea că în viitorul Parlament vor exista voturile necesare pentru modificarea Constituţiei în ceea ce ţine de numirea Procurorului General”, a declarat Liliana Palihovici.

Referindu-se la apropiatele alegeri parlamentare, care vor avea loc la finele lunii noiembrie, Palihovici a subliniat că autorităţile depun eforturi pentru a asigura un scrutin electoral corect şi democratic. „Suntem interesaţi să avem alegeri libere, democratice şi corecte pentru a asigura continuitatea parcursului european, fiind convinşi că singura cale de modernizare a Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor