Palestinienii îşi pregătesc oferta ONU, în ciuda avertismentelor SUA şi Israelului
alte articole
Autoritatea Palestiniană a circulat miercuri un proiect de rezoluţie în rândul statelor membre ONU, solicitând creşterea statutului său în cadrul ONU la cea de "stat observator", în ciuda sugestiilor SUA şi Israel că palestinienii s-ar putea confrunta cu represalii, potrivit unui raport Reuters.
Proiectul de rezoluţie care va fi supus la vot în cadrul Adunării Generale a ONU - formată din 193 de naţiuni - la sfârşitul acestei luni, reiterează angajamentul Autorităţii Palestiniene spre o "soluţie cu două state", în care Israelul şi un stat palestinian independent ar putea coexista în pace.
Dacă va fi aprobat, rezoluţia va "acorda Palestinei statutul de stat observator în sistemul Naţiunilor Unite, fără a prejudicia drepturile, privilegiile şi rolul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei ca reprezentant al poporului palestinian", potrivit unui proiect obţinut de Reuters.
Palestinienii sunt în prezent consideraţi drept "entitate" observator în cadrul Naţiunilor Unite. Acceptarea palestinienilor ca stat nemembru, similar cu rolul Vaticanului în cadrul ONU, ar recunoaşte implicit statalitatea palestiniană.
Această schimbare ar putea acorda accesul palestinienilor la organisme cum ar fi Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, unde ar putea depune plângeri împotriva Israelului.
Se pare că actualizarea statutului va câştiga aprobarea în urma votului Adunării Generale, deoarece este compusă în mare parte din ţări post-coloniale care simpatizează din punct de vedere istoric cu palestinienii. Diplomaţi palestinieni curtează şi ţările europene, pentru a-şi lustrui şi mai mult cazul.
Frustraţi că oferta lor de anul trecut pentru statutul de membru deplin al ONU nu a reuşit, pe fondul opoziţiei Statelor Unite în Consiliul de Securitate al ONU, palestinienii au lansat o ofertă diferită, ce ar implica recunoaşterea ca "stat observator", acelaşi statut dat Vaticanului.
Israelul şi Statele Unite se opun manevrei palestinienilor şi l-au îndemnat pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas să revină la negocierile de pace, care s-au prăbuşit în 2010 din cauza construcţiilor israeliene de colonizare din Cisiordania.
Oficialii palestinieni au declarat luna trecută că pot conta pe aproximativ 115 voturi "da" în Adunarea Generală, cea mai mare parte provenind din ţările arabe, africane, latino-americane şi asiatice, şi se aşteaptă la circa 22 de voturi "nu", conduse de Statele Unite, şi la 56 de abţineri.
Diplomaţii ONU nu au indicat nici o dată pentru acest vot. Mai mulţi diplomaţi occidentali au declarat că oficialii americani şi europeni fac lobby pe lângă palestinieni, pentru a-i convinge să întârzie oferta, în scopul acordării de timp preşedintelui american reales Barack Obama, pentru a încerca să repornească negocierile de pace din Orientul Mijlociu.
Un oficial israelian a afirmat la începutul acestei săptămâni că, dacă palestinienii merg mai departe cu oferta ONU, Israelul poate anula Protocolul de la Paris, un acord economic cheie pe care îl menţine cu Autoritatea Palestiniană strâmtorată.