“Palatul Împăratului”: A fost desecretizat documentul prin care Ciucă pune pe tava prezidenţială vila din Aviatorilor
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, desecretizarea hotărârii de guvern semnate de fostul premier liberal Nicolae Ciucă prin care controversata vilă din Bulevardul Aviatorilor nr. 86 s-a repartizat cu destinaţia de reşedinţă pentru “foşti preşedinţi ai României”.
De mai multe luni, presa a scris că vila din Aviatorilor ar fi renovată, pe sume uriaşe, pentru a deveni reşedinţa preşedintelui Klaus Iohannis, după expirarea celui de-al doilea mandat al său.
În continuare, redăm documentul desecretizat:
Guvernul României
Hotărâre
privind trecerea unui imobil aflat în administrarea Regiei Autonome “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, atribuirea destinaţiei acestuia ca reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului român şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Având în vedere prevederile Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român precum şi pentru aplicare ale legii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 107/2001 pentru stabilirea modalităţilor de exercitare a drepturilor prevăzute de Legea nr. 406/2001,
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 296 şi art. 299 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 35 lit. e) şi art. 867 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 2 şi art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 19/2002 privind unele măsuri pentru constituirea şi utilizarea fondului locativ de protocol şi bunuri mobile din domeniul public al statului, aflate în administrarea Regiei Autonome “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” aprobată prin Legea nr. 640/2002, cu modificările şi completările ulterioare, care stabileşte modalitatea de constituire şi administrare a fondului locativ de protocol,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art.1. – (1) Se aprobă trecerea unui imobil, aflat în datele de identificare prevăzute în anexa care face parte din prezenta hotărâre, din domeniul privat al statului şi administrarea Regiei Autonome “ Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, în domeniul public al statului şi administrarea Regiei Autonome “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” şi declararea acestuia ca fiind afectat uzului şi interesului public general prin destinaţie.
(2) Imobilul prevăzut la alin.(1) se înscrie în fondul locativ de protocol şi bunuri mobile, aflat în domeniul public al statului şi administrarea Regiei Autonome “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”.
Art.2. – Imobilul prevăzut la art.1 va avea destinaţia de reşedinţă oficială, pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului român.
Art.3. – Hotărârea Guvernului nr. 60/2005 privind organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 182 din 01 februarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La anexa nr.3 din Lista imobilelor din domeniul public al statului, aflate în administrarea Regiei Autonome “ Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” , după nr.crt.55 se introduce un nou număr curent, nr.crt.55, cu următorul cuprins:
| Nr.crt| Denumirea imobilului şi adresa | Teren mp |
| 55 | Imobil cu terenul aferent din Bucureşti, bulevardul Aviatorilor nr.86, sector 1 | 1110 |
2. La anexa nr.4 din Lista imobilelor din domeniul privat al statului, aflate în administrarea Regiei Autonome “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” nr.crt.743, se abrogă.
Art.4. – Secretariatul General al Guvernului şi Ministerul Finanţelor vor opera modificările corespunzătoare în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1705/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.5 – Anexa face parte integrantă din hotărâre.
Semnat: PRIM-MINISTRU
Nicolae-Ionel Ciucă.
Reamintim, în acest context că, săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la preşedinţie, a anunţat pe Facebook că a făcut o solicitare oficială pentru desecretizarea tuturor documentelor legate de vila din Aviatorilor despre care presa a scris că ar fi renovată, pe sume uriaşe, pentru a deveni reşedinţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Ulterior, liderul PNL, Nicolae Ciucă, la rândul său înscris în cursa pentru Cotroceni, i-a transmis lui Ciolacu să meargă pe drumul “transparenţei”, făcând referire la anunţul acestuia privind desecretizarea tuturor documentelor legate de vila din Aviatorilor.
În urma presiunilor şi solicitările făcute, Secretariatul General al Guvernului a anunţat, vineri, că cheltuielile la zi efectuate pentru reabilitarea, modernizarea şi refuncţionalizarea vilei din Bulevardul Aviatorilor nr. 86 sunt de aproape 14 milioane de lei, fără TVA.
La scurt timp, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a anunţat, vineri, că la vila din strada Cucu Starostescu, administrată de regie, au fost făcute investiţii în valoare de aproape 60.000 de lei, constând doar în montarea unei centrale termice pe gaz (100 kw).
Iar, luni, discutând despre vila din Aviatorilor în timpul unei conferinţe de presă la Paris, Ciolacu a spus că există lucruri despre care poate vorbi şi altele despre care nu are dreptul să o facă. În plus, el a precizat că nu Administraţia Prezidenţială trebuie să solicite o locuinţă de protocol pentru un Preşedinte care îşi încheie mandatul, ci o altă instituţie.
“Vă rog frumos. Eu nu pot să fiu, iarăşi, ipocrit. E normal că cunosc, sunt primul ministru al României. Am lucruri pe care am dreptul să le spun, lucruri pe care nu am dreptul să le spun. Am văzut mizeriile care se aruncă împotriva domnului Neacşu. Nu poţi să fii atât de mojic să nu îţi asumi lucruri pe care le faci când eşti prim-ministru. Cu adevărat, această funcţie de prim-ministru trebuie să o iei şi cu bunele, şi cu relele ei, cum le iau şi eu şi vă dau explicaţii dumneavoastră.
Câteodată mai sunt supărat, câteodată mai sunt obosit, câteodată sunt mai liniştit, ca acum, dar trebuie să îţi asumi deciziile când ai ajuns un om de stat, la o asemenea funcţie. Cunosc absolut tot. Nu am dreptul să spun, fiindcă anumite documente sunt încă secretizate. Nu cunosc devizul total. Îmi cereţi, o să îl cer secretarului general, care îl va cere la RA-APPS şi vi-l va pune la dispoziţie”, a precizat Ciolacu.