Pakistanul şi Iranul promit să intensifice eforturile pentru un "front unit" împotriva militanţilor din Afganistan

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi (st) şi premierul pakistanez Shehbaz Sharif
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi (st) şi premierul pakistanez Shehbaz Sharif (Screenshot - X)
Redacţia
25.04.2024

Vecinii Pakistan şi Iran s-au angajat miercuri să intensifice eforturile pentru un "front unit" împotriva militanţilor din Afganistan, afirmând că prezenţa acestora reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii regionale şi globale, potrivit AP.

Ţările, care împart o graniţă lungă şi permeabilă, şi-au luat acest angajament într-o declaraţie comună emisă după o vizită de trei zile a preşedintelui iranian Ebrahim Raisi la Islamabad.

Vizita a avut ca scop refacerea legăturilor care au fost tensionate în ianuarie, când fiecare a efectuat lovituri pe teritoriul celeilalte, vizând militanţi acuzaţi de atacarea forţelor de securitate.

Preşedintele iranian s-a întâlnit cu omologul său pakistanez Asif Ali Zardari, cu premierul Shehbaz Sharif şi cu alţi oficiali, inclusiv cu puternicul şef al armatei, generalul Asim Munir.

În declaraţia comună se precizează că cele două părţi "şi-au reafirmat dorinţa de a spori cooperarea în domeniul combaterii terorismului şi al securităţii şi de a dezvolta un front unit împotriva terorismului".

Pakistanul a fost martorul unei creşteri a violenţelor militante în ultimele luni, în mare parte puse pe seama talibanilor pakistanezi cu sediul în Afganistan şi a insurgenţilor care vizează şi forţele de securitate din Iran.

Pakistanul spune adesea că talibanii pakistanezi au intensificat atacurile din 2021, când talibanii afgani au venit la putere. Talibanii pakistanezi, cunoscuţi sub numele de Tehreek-e-Taliban Pakistan, sau TTP, sunt un grup separat, dar aliat cu talibanii afgani.

Cu toate acestea, guvernul taliban din Afganistan insistă că nu permite talibanilor pakistanezi - sau oricărui alt grup militant - să folosească teritoriul Afganistanului pentru a lansa atacuri împotriva oricărei alte ţări. În martie, forţele aeriene pakistaneze au vizat mai multe ascunzători suspecte ale talibanilor pakistanezi în interiorul Afganistanului. Talibanii afgani au declarat că atacurile au ucis opt persoane şi au provocat un schimb de focuri din partea forţelor lor.

Teheranul a acuzat, de asemenea, o filială a Statului Islamic cu sediul în Afganistan pentru atacurile recente din Iran. Filiala este activă şi în sud-vestul Pakistanului, în Baluchistanul de la graniţa cu Iranul.

În ultimii ani, Pakistanul a îndemnat Teheranul să ia măsuri severe împotriva insurgenţilor pakistanezi care trăiesc în interiorul Iranului, în apropierea graniţei. Aceştia vizează adesea forţele de securitate din Baluchistan, scena unei insurecţii de nivel scăzut a separatiştilor de peste două decenii.

Pakistanul şi Iranul au convenit, de asemenea, că graniţa lor comună ar trebui să fie "graniţa păcii şi a prieteniei" şi au reiterat importanţa unei cooperări regulate între oficialii politici, militari şi de securitate pentru a combate alte ameninţări, cum ar fi contrabanda cu narcotice, traficul de persoane, luarea de ostatici şi spălarea de bani.

De asemenea, ţările au convenit să extindă cooperarea comercială şi economică, angajându-se să creeze noi pieţe de frontieră, noi puncte de trecere a frontierei şi zone economice de liber schimb.

Cele două părţi au condamnat, de asemenea, presupusul atac israelian de la 1 aprilie care a vizat o clădire consulară de lângă ambasada iraniană din Siria şi care a ucis doi generali ai Gărzii şi alte persoane. Iranul a răspuns cu lovituri directe fără precedent asupra Israelului.

Autorităţile au mai spus că Pakistanul şi Iranul au discutat, de asemenea, despre cum să continue proiectul lor privind un gazoduct, care a fost suspendat în principal din cauza temerilor legate de sancţiunile americane. Proiectul - la care Washingtonul se opune ca fiind o încălcare a sancţiunilor impuse Teheranului din cauza programului său nuclear - a fost lansat în 2013 pentru a furniza gaz natural iranian Pakistanului, aflat în criză de energie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor