Pachetul rosu care aduce fericire si pace

In China, primirea pachetului rosu din partea unui varstnic in Ziua Anului Nou este poate cel mai fericit moment pentru copii. Dar cunoasteti originea acestei traditii? Exista o poveste frumoasa despre asta.

Conform legendei, pe vremuri exista un demon feroce numit “Sui”. In fiecare in anul de Anul Nou, demonul venea si atingea de 3 ori capul unui copil adormit. Copilul incepea planga datorita fricii, urmand o durere de cap, febra si vorbire incoerenta. Cand aceste simptome dispareau, copilul devenea prost. Temandu-se ca demonul Sui va veni sa le raneasca copiii, adultii tineau luminile aprinse si stateau treji pe toata durata Ajunului Anului Nou, pentru a tine departe demonul. Aceasta este originea obiceiului de a sta treaz in timpul Ajunului Anului Nou.

A existat o familie numita Guan in orasul Jiaxing. Acest cuplu a avut un copil in partea a doua a vietii asa ca l-au pretuit foarte mult. In Ajunul Anului Nou, temandu-se ca demonul Sui va veni sa le raneasca fiul, ei si-au tinut treaz fiul. I-au dat 8 monede pentru a se juca cu ele. Copilul infasura monedele in hartie rosie, apoi deschidea pachetul, il impacheta si despacheta pana cand a obosit si a adormit, cele 8 monede fiind infasurate in hartie rosie langa perna lui. Cuplul a stat langa patul baiatului pentru a-l pazi.

La miezul noptii, o pala rece de vant a deschis usa si a stins luminile. Tocmai cand demonul si-a intins mana pentru a atinge capul copilului, raze de lumini argintii au aparut brusc din pachetul rosu. Demonul s-a speriat si a fugit imediat. In Ziua de Anul Nou, cuplul a povestit intamplarea tuturor vecinilor. Acestia au invatat sa faca la fel. De atunci, copii sunt in siguranta si sanatatosi, fara a intampina vreun incident. S-a dovedit ca cele 8 monede erau cei 8 nemuritori care au venit in secret pentru a proteja copilul. Prin urmare, oamenii au numit acesti bani drept “bani norocosi pentru Ziua Anului Nou”.

Tinand cont de schimbarea societatii si pierderea culturii traditionale, “banii norocosi” intr-un pachet rosu si-au pierdut intelesul original in China continentala. Multi copii se mandresc cu cati bani au primit in Ziua de Anul Nou. Cine primeste mai putini bani inseamna ca a fost rau in timpul anului precedent.

Cu toate speranta, intr-o zi banii norocosi in pachetul rosu pot aduce copiilor pace si noroc din nou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură