Ovidiu Raeţchi: Se pregăteşte eternizarea lui Zgonea la şefia Camerei Deputaţilor

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)

Valeriu Zgonea încearcă "să-şi eternizeze prezenţa voievodală la conducerea Camerei cu ajutorul unui condamnat penal", semnalează deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

Potrivit deputatului liberal, PSD vrea să facă imposibilă schimbarea lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaţilor. Un proiect de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor prevede că preşedintele Camerei va putea fi revocat din funcţie înainte de expirarea mandatului numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi:

“Pe măsură ce subţierea majorităţii parlamentare devine tot mai evidentă şi în condiţiile în care domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu va pierde inevitabil, în următoarele săptămâni, preşedinţia Senatului, PSD vrea să facă imposibilă schimbarea lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaţilor. Prin proiectul propus, domnul Zgonea, notoriu coleg al lui Mihai Viteazul, nu va mai fi un preşedinte supus sancţiunilor parlamentarilor, ci, în sfârşit, un veritabil voievod al Camerei Deputaţilor, intangibil, etern, imun la orice evoluţie politică şi parlamentară. Şi asta pentru ca schimbarea sa devine imposibilă fără o propunere din partea liderului grupului parlamentar din care face parte”, susţine Ovidiu Raeţchi, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times

Condiţionarea schimbării preşedintelui Camerei de propunerea liderului de grup din propriul partid este, în opinia lui Raeţchi, inacceptabilă şi anti-constituţională:

"Cu alte cuvinte, domnul Marian Neacşu, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, condamnat penal pentru conflict de interese, iniţiatorul schimbării ordinii de zi în “marţea neagră”, ar fi cel care încuviinţează schimbarea domnului Zgonea: ori acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Conducerea unei Camere a Parlamentului nu poate fi condiţionată de loialităţi şi subordonări de partid, acest lucru e profund neconstituţional, e vorba de Parlamentul României, nu de Parlamentul PSD. Relaţia tandră a domnului Zgonea cu liderii chinezi, cu care obişnuieşte să se ţină de mână, nu ar trebui să presupună o asiatizare a regulilor parlamentare. PNL se va opune categoric acestei tentative procedurale de a-l face pe Valeriu Zgonea intangibil şi perpetuu şi va ataca un astfel de Regulament la Curtea Constituţională”, adaugă Ovidiu Raeţchi.

Proiectul de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor la care se referă Ovidiu Raeţchi a fost depus miercuri la Biroul Permanent al Camerei şi prevede că preşedintele Camerei va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului doar la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminându-se posibilitatea revocării acestuia la schimbarea majorităţii aşa cum s-a întâmplat în vara lui 2012. Reamintim că, în 2012, la schimbarea majorităţii parlamentare, au fost înlocuiţi preşedinţii celor două Camere - Roberta Anastase cu Valeriu Zgonea la Camera Deputaţilor şi Vasile Blaga cu Călin Popescu Tăriceanu.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului în şedinţa de săptămâna viitoare, a anunţat miercuri deputatul Marcel Ciolacu, secretarul Camerei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne