Orientul Mijlociu sub spectrul războiului

Regiunea Orientului Mijlociu înaintează rapid spre un război de anvergură, în condiţiile în care conflictul civil din Siria tinde să se extindă în ţările din jur, iar confruntarea dintre Israel şi Iran a ajuns aproape de apogeu, scrie joi, într-un amplu comentariu, agenţia rusă de presă ITAR-TASS, citând analişti occidentali care urmăresc evoluţiile dramatice din acest colţ al lumii.
Epoch Times România
13.12.2012

Regiunea Orientului Mijlociu înaintează rapid spre un război de anvergură, în condiţiile în care conflictul civil din Siria tinde să se extindă în ţările din jur, iar confruntarea dintre Israel şi Iran a ajuns aproape de apogeu, scrie joi, într-un amplu comentariu, agenţia rusă de presă ITAR-TASS, citând analişti occidentali care urmăresc evoluţiile dramatice din acest colţ al lumii.

Recentele alegeri prezidenţiale din SUA reprezintă o componentă importantă în conflictul geopolitic în creştere, menţionează agenţia de presă amintită.

'Am răsuflat uşuraţi la alegerea lui Obama pentru al doilea mandat, deoarece astfel se creează condiţiile pentru o rezolvare pozitivă a problemelor din Orientul Mijlociu, în special confruntarea dintre Israel şi Iran', a declarat agenţiei ruse de presă un reprezentant al Royal United Services Institute (RUSI).

Conform informaţiei care circulă în cercurile diplomatice de la Londra, SUA iau în considerare posibilitatea de a începe negocieri directe cu Iranul în problema nucleară. 'Noi nu excludem faptul că astfel de negocieri vor începe încă înainte de sfârşitul lunii decembrie. Iranul caută să se asigure de garanţii extinse pentru securitatea sa regională pe care i le pot oferi doar SUA. Astfel, se aşteaptă ca negocierile bilaterale să aibă agenda mai largă decât programul nuclear al Teheranului', a declarat interlocutorul de la Londra al ITAR-TASS.

Pe de altă parte, SUA încearcă să ajungă la înţelegeri cu Rusia şi China cu privire la Siria. 'Se impune ca intensitatea emoţiilor să fie redusă în jurul acestui subiect şi ca toate părţile interesate să se aşeze la masa negocierilor asupra paşilor comuni', a afirmat o sursă diplomatică britanică, care se aşteaptă la o nouă rundă de consultări între cele mai mari puteri în timpul apropiat pe problema siriană.

Un subiect separat vizează relaţiile SUA cu Israelul, Washingtonul nu doreşte să fie atras împotriva voinţei sale într-o confruntare cu Iranul. Aici trebuie de adăugată şi atitudinea SUA faţă de noile autorităţi egiptene. Cu toate acestea, pentru stabilitatea regională, problema cea mai importantă este relaţia Statelor Unite cu Iranul.

Potrivit ITAR-TASS, în luna septembrie, a avut loc o întâlnire secretă între reprezentanţi ai SUA şi Iranului la care s-a convenit începerea negocierilor între cele două părţi dacă Barack Obama va câştiga un al doilea mandat. Scrutinul a avut loc, iar Obama va rămâne pentru următorii patru ani la Casa Albă.

În prezent, după cum relatează agenţia amintită de presă, o echipă de experţi americani condusă de Gary Seymour, consilierul special al preşedintelui SUA pentru controlul armelor şi al armelor de distrugere în masă, din care face parte şi Wendy Sherman, subsecretar de stat pentru afaceri politice, încearcă să contureze poziţia Washingtonului la viitoarele negocieri cu Teheranul. Există acum o fereastră de patru luni, până în martie 2013, când astfel de discuţii ar putea da rezultat, consideră unii analişti consultaţi de ITAR-TASS.

Reprezentanţii iranieni implicaţi în consultările cu Washingtonul sunt oameni ai liderului suprem Ali Khamenei. Ei au avertizat că odată cu venirea primăverii va începe campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Iran. Scrutinul este programat să se desfăşoare la 14 iunie. Ca urmare, orice decizie majoră de politică externă trebuie să fie luată până la jumătatea lunii martie.

Iranul are însă în vedere o opţiune alternativă, amânarea discuţiilor cu SUA pentru a doua jumătate a anului 2013, unul din motivele invocate ar fi starea şubredă de sănătate a ayatollahului Ali Khamenei, care şi-a redus considerabil orarul de lucru. Concomitent, Khamenei este angajat într-o luptă dificilă cu suporterii actualului preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, pe care încearcă să-l înlăture de pe scena politică, scrie ITAR-TASS.

Totodată, Khamenei încearcă să găsească un candidat la preşedinţia Republicii Islamice. În cazul în care nu va reuşi să găsească persoana potrivită, el ar putea să facă să treacă în parlament decizia privind eliminarea funcţiei de preşedinte, iar prerorgativele acestuia să fie preluate parţial de primul ministru. Unele cercuri diplomatice afirmă că Ali Larijani este vizat în acest sens.

Toate aceste eforturi ar putea să fie zădărnicite de Israel, care ar putea efectua un atac aerian asupra facilităţilor nucleare iraniene. Influentul Institut pentru de studii privind securitatea naţională din Israel (INSS) a simulat recent atacuri aeriene computerizate împotriva instalaţiilor nucleare ale Republicii Islamice, cu ajutorul aviaţiei israeliene.

Experţii au simulat evoluţia evenimentelor în primele 48 de ore după un posibil atac israelian împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului. Rezultatul lor conturează două scenarii posibile: începutul celui de-al treilea război mondial sau stoparea programului nuclear iranian, dacă Teheranul va fi incapabil să găsească un răspuns 'eficient' la acţiunile militare ale Israelului, conform sursei citate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor