Organizaţie mondială pentru protecţia presei, lovitură pentru Băluţă: Oficialii români să nu mai hărţuiască jurnaliştii
alte articole
Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (Committee to Protect Journalists / CPJ) a tras un semnal de alarmă cu privire la situaţia din România, după ce patru jurnalişti de la Libertatea şi Newsweek au fost reclamaţi la DIICOT de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.
„Este esenţial ca jurnaliştii să poată raporta în mod liber despre utilizarea fondurilor publice, fără teama de a fi hărţuiţi de organele de aplicare a legii. Autorităţile române ar trebui să renunţe la ancheta asupra angajaţilor Libertatea şi Newsweek România, iar oficialii publici ar trebui să reziste controlului presei, mai degrabă decât să hărţuiască jurnaliştii pentru că îşi fac treaba”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa şi Asia Centrală, la New York.
Sursa citată precizează că „începând cu 20 mai, procurorii de la DIICOT [...] au interogat patru angajaţi ai cotidianului Libertatea şi ai săptămânalului Newsweek România pe motivul apariţiei unor materiale legate de o presupusă corupţie în contractele publice, potrivit rapoartelor ambelor publicaţii”.
Concret, este vorba despre primarul Daniel Băluţă care a făcut plângere la DIICOT pe numele unor jurnalişti pentru investigaţii legate de clanurile de interlopi din Sectorul 4, clanuri despre care presa a scris în repetate rânduri că ar fi în cârdăşie cu primarul.
Organizaţia non-guvernamentală Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a fost fondată în 1981, de un grup de corespondenţi americani care şi-au dat seama că nu pot ignora situaţia colegilor a căror raportare îi pune zilnic în pericol. Are sediul la New York, şi promovează libertatea presei la nivel global. Astăzi, reţelele CPJ sunt formate din jurnalişti, cercetători şi avocaţi, care lucrează împreună pentru a sprijini jurnaliştii şi libertatea presei din întreaga lume.