"Ordonanţa-trenuleţ", modificată peste noapte: Creşte impozitul pe dividende / Facilităţile din IT, Construcţii şi Agricultură, eliminate
Ultima variantă a Ordonanţei "trenuleţ", pusă în transparenţă decizională, aduce modificări semnificative faţă de ceea ce se cunoştea cu doar o zi înainte. Aceste schimbări vizează atât pragurile de impozitare, cât şi facilităţile fiscale pentru diverse industrii, afectând direct mediul de afaceri şi angajaţii din sectoarele vizate.
1. Pragul de neimpozitare pentru microintreprinderi scade semnificativ
Pragul de neimpozitare al IMM-urilor a fost redus la 250.000 de euro, de la 500.000 de euro. Începând cu 1 ianuarie 2026, acest prag va scădea şi mai mult, până la 100.000 de euro.
Impactul asupra IMM-urilor va fi unul semnificativ: Practic, zeci de mii de afaceri vor trece de la un impozit de 3% la unul de 16%.
2. Creşterea impozitului pe dividende
Impozitul pe dividende va creşte de la 8% la 10%, mişcare ce afectează direct veniturile acţionarilor şi ale investitorilor.
3. Eliminarea completă a facilităţilor fiscale pentru angajaţi
Toate facilităţile fiscale acordate angajaţilor din IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară vor fi eliminate:
Sectorul IT: În prezent, angajaţii beneficiază de scutire la impozitul pe venit pentru primii 10.000 de lei din salariul brut. De la 1 ianuarie 2025, impozitul pe venit va fi aplicat pe întreaga sumă a salariului brut.
Agricultură şi construcţii: Facilităţile fiscale rămase vor fi eliminate complet începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu angajamentele asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
4. Reintroducerea impozitului pe construcţiile speciale
Se reintroduce aşa-numita "taxă pe stâlp", ceea ce înseamnă că românii vor plăti un impozit de 1,5% din valoarea construcţiilor speciale deţinute până la 31 decembrie în anul anterior.
Ordonanţa-trenuleţ pune presiune pe mediul de afaceri
Reducerea pragurilor de impozitare, eliminarea facilităţilor fiscale şi creşterea taxelor generează nemulţumiri în rândul mediului de afaceri şi al angajaţilor, care resimt aceste schimbări drept o povară suplimentară.
Aceste modificări "peste noapte" subliniază discrepanţa dintre angajamentele politice asumate în campanie şi măsurile implementate în practică, punând în discuţie predictibilitatea şi stabilitatea fiscală în România.
Toate prevederile din ordonanţa-trenuleţ le puteţi vedea aici.