Orban: Renate Weber a pus în pericol viaţa cetăţenilor. Vrem alt Avocat al Poporului, fără ştampilă de partid

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a atras atenţia, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că noul Avocat al Poporului, care va fi numit în locul Renatei Weber după ce va fi definitivată cu succes procedura revocării din funcţie, ar trebui să fie o persoană apolitică, cu studii juridice solide şi o carieră demnă de postul respectiv.

"A fost o discuţie la nivelul coaliţiei. Ideea e să susţinem un candidat la funcţia de Avocat al Poporului care să nu fie partizan politic, care să aibă o carieră în domeniul respectării drepturilor omului. Evident, să aibă studii juridice solide. O să discutăm mai multe propuneri, e normal să se formuleze mai multe propuneri. Când vom avea o soluţie, o vom anunţa public", a declarat Orban.

Şeful PNL a subliniat că viitorul Avocat al Poporului trebuie să fie cineva care "să nu aibă o ştampilă de partid".

Întrebat ce îi reproşează Renatei Weber, ce articol de lege sau din Constituţie a încălcat aceasta, Ludovic Orban a replicat: "Foarte multe. Foarte multe. De exemplu, că a pus în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor, că a considerat spitalele şi cadrele medicale centre de detenţie. Să vă mai spun de mulţimea de acţiuni, după părerea mea, care au ieşit din cadrul constituţional şi legal? De altfel, solicitarea se va discuta în cadrul comisiilor juridice reunite şi acolo, în mod evident, că o să existe o argumentaţie suplimentar faţă de argumentaţia care este conţinută în solicitarea de revocare".

Reamintim că, recent, Renate Weber a transmis, într-o intervenţie la Antena 3, că nu are de gând să demisioneze pentru că nu a făcut nimic greşit în activitatea sa.

"Sinceră să fiu, nu văd care ar fi motivele să îmi dau demisia. Mie mi se pare că ceea ce noi am făcut instituţional în acest an de zile – e un an şi jumătate de când am venit eu - sunt lucruri care erau pentru respectarea Constituţiei şi a drepturilor constituţionale. (...) Instituţia asta nu poate să fie - şi asta ar fi bine lumea să înţeleagă – nu poate să fie un apendice al Guvernului. Ea nu este o instituţie care să mângâie pe creştet Guvernul, că nu ăsta-i rostul ei. Când ai un mandat constituţional să aperi drepturile şi libertăţile, prima întrebare trebuie să fie: Dar cine poate să afecteze drepturile şi libertăţile? Păi întotdeauna guvernul, administraţia centrală, administraţia locală", a afirmat Renate Weber, citată de News.ro.