Orban, "penalizat" după vizita pe cont propriu în Rusia şi China: Şefii diplomaţiilor din UE nu se mai întâlnesc în Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Redacţia
23.07.2024

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, i-a retras luni Ungariei rolul de gazdă a unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE, într-un semn de furie generalizată în cadrul blocului faţă de deschiderile Budapestei către Rusia cu privire la războiul din Ucrainam transmite Reuters.

Borrell a declarat că reuniunea planificată pentru Budapesta la sfârşitul lunii august va avea loc acum la Bruxelles, după ce premierul ungar Viktor Orban a vizitat Moscova şi Beijing fără sprijinul UE, iar guvernul ungar a catalogat politica UE drept „pro-război”.

„Trebuie să trimitem un semnal, chiar dacă este un semnal simbolic”, a declarat Borrell reporterilor la Bruxelles, după o ultimă reuniune a miniştrilor de externe ai UE înainte de vacanţa de vară.

Orban şi-a început autointitulata misiune de pace - care a inclus o vizită la candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump - la doar câteva zile după ce Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a UE 27 la 1 iulie.

La reuniunea de luni, mulţi miniştri de externe ai UE şi-au exprimat condamnarea fermă a poziţiei Budapestei direct omologului lor maghiar, Peter Szijjarto.

„Acest lucru a fost foarte clar şi a fost reiterat într-un mod care nu a lăsat loc de îndoială”, a declarat ministrul portughez de Externe, Paulo Rangel.

Multe ţări din UE consideră că Ungaria este prea apropiată de Moscova, subminând eforturile UE de a izola Rusia din punct de vedere politic şi diplomatic din cauza invaziei sale din 2022 în Ucraina. Ungaria spune că încearcă să aducă pacea în Ucraina cât mai curând posibil.

Borrell a declarat că Budapesta ar trebui să îl catalogheze pe preşedintele rus Vladimir Putin drept „pro-război” şi nu Uniunea Europeană.

„Dacă vreţi să vorbiţi despre partidul războiului, vorbiţi despre Putin”, a spus el.

Anticipând mişcarea înainte ca aceasta să fie anunţată luni, Szijjarto a catalogat decizia lui Borrell drept „copilărească”.

„Chiar nu vreau să jignesc pe nimeni, dar este probabil o dezbatere la nivel de grădiniţă”, a declarat el reporterilor.

Borrell a declarat că nu a existat un consens în rândul membrilor UE cu privire la participarea la reuniune - planificată pentru 28-29 august - şi la o întâlnire ulterioară a miniştrilor apărării.

El a declarat că a optat pentru mutarea ambelor reuniuni la Bruxelles, având în vedere că majoritatea ţărilor doreau să trimită un semnal Ungariei.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că a propus organizarea reuniunii miniştrilor de externe în Ucraina, însă Ungaria a votat împotriva propunerii.

Ţările UE, inclusiv Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Danemarca - precum şi Comisia Europeană, organismul executiv al UE - şi-au redus deja participarea la reuniunile ministeriale ale UE.

Reuniunea informală a miniştrilor de externe este unul dintre cele mai importante şi prestigioase evenimente găzduite de o ţară atunci când aceasta deţine preşedinţia rotativă a UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor