Opoziţia rusă anunţă miting împotriva "reformei" constituţionale a lui Vladimir Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Opoziţia anti-Kremlin din Rusia a declarat, luni, că intenţionează să organizeze un protest important luna viitoare împotriva propunerilor preşedintelui Vladimir Putin de modificare a Constituţiei, pe care le-a numit încercarea lui Vladimir Putin de a conduce pe viaţă.

Putin, într-o mişcare surprinzătoare, a generat săptămâna trecută o agitaţie în sistemul politic rus, care a dus la demisia lui Dmitri Medvedev din funcţia de prim-ministru şi a cabinetului său.

Schimbările lui Putin, care ar prevesti modificarea Constituţiei fostului U.R.S.S pentru a crea noi centre de putere în afara preşedinţiei, au fost considerate de mulţi analişti ca oferindu-şi şansa de a acapara puterea odată ce mandatul său expiră în 2024.

Politicianul de opoziţie Ilia Yaşin, a anunţat luni că opoziţia plănuieşte organizarea unui marş de protest împotriva iniţiativei lui Putin pe 29 februarie la Moscova.

„Societatea are nevoie de un protest mare şi cu adevărat de masă”, a scris Yaşin, care a spus că schimbările lui Putin implică, practic, o „guvernare pentru totdeauna”.

„Va fi un marş politic, al cărui obiectiv principal va fi cererea pentru rotaţia puterii şi protestul împotriva uzurpării puterii”, a spus Yaşin.

Yaşin a declarat că protestul, care trebuie acum aprobat de autorităţile din Moscova, a avut sprijinul unei game largi de grupări anti-Kremlin, inclusiv Fundaţia Anticorupţie a politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi.

Navalnîi a făcut public mesajul lui Yaşin pe social media, arătându-şi susţinerea.

Putin a dominat politica rusă, ca preşedinte sau premier, timp de două decenii. Modificările sale propuse, care urmează să fie supuse unui vot la nivel naţional la o dată încă nespecificată, nu au declanşat până acum proteste majore. Parlamentul rus este controlat complet de Kremlin.

Peste 1.000 de oameni au ieşit duminică prin Moscova la un protest, unul dintre criticii Kremlinului încercând să-l transforme într-un miting împotriva aşa numitelor reforme constituţionale, dar mulţi manifestanţi s-au opus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe